Jan Vávra "> Vítězem soutěže Essay It! se stal básník Jan Štolba - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitezem-souteze-essay-it-se-stal-basnik-jan-stolba?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

A2 kulturní týdeník: Vítězem soutěže Essay It! se stal básník Jan Štolba

22. listopadu 2007 | A2 kulturní týdeník
Autor: Jan Vávra, tel: 222 510 186
Mezinárodní soutěž esejů na téma středoevropské město a jeho proměny, kterou pořádaly čtyři středoevropské kulturní časopisy (český A2 kulturní týdeník, polský Tygodnik Powszechny, slovenská Revue K&S a maďarské Magyar Lettre Internationale) má svého vítěze. Stal se jím básník a hudebník, autor sedmi beletristických knih Jan Štolba (1957). Zvítězil esejem Nepřítomné město, který evokuje atmosféru minulého režimu a srovnává ji se současnou Prahou coby turistickým centrem a dále s Prahou v době povodní. Druhé místo obsadil polský finalista Kamil Kruszewski, na třetím se umístil maďarský autor Márk Áron Éber.

Soutěž Essay It! probíhala dvoukolově: v prvním kole vybíraly jednotlivé národní poroty z celkem 124 přihlášených esejů finálové příspěvky. Dva české, tři polské, tři slovenské a čtyři maďarské eseje byly posléze přeloženy do angličtiny, v níž je posuzovala mezinárodní porota. Členy této poroty byli vedle redaktorů pořádajících časopisů i zástupce Multikulturního centra Praha a profesor Karl Schlögel, který se problematice proměn středoevropského města dlouhodobě věnuje a který porotě předsedal.

„I když jsme narazili na nejednu nesnáz (nejpodstatnější bylo finální posuzování příspěvků ze čtyř jazyků v jazyce pátém), esejistická soutěž nás utvrdila v tom, že středoevropská kulturní spolupráce má smysl a budoucnost,“ uvedla Libuše Bělunková, šéfredaktorka A2. Vítěznou esej otiskne A2 č. 48, jež vyjde ve středu 28. listopadu.

Jan Vávra, tel: 222 510 186
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist