https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitr-polamal-na-sumave-cca-50-000-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítr polámal na Šumavě na 50.000 stromů

31.10.2017 07:29 | VIMPERK (ČTK)
Nedělní silný vítr polámal v šumavském národním parku podle prvních odhadů 50.000 krychlových metrů dřeva. Lidé by proto neměli vstupovat do lesů. Hrozí tam nebezpečí pádu stromů. Silný vítr zasáhl nejvíce jižní část šumavského národního parku. Informoval o tom mluvčí Jan Dvořák. Přesnou výši škod teprve pracovníci NP Šumava zjišťují.
 

"V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska muví o 10.000 metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48.000 kubíků," řekl Dvořák. Dodal, že odstraňování škod komplikuje i počasí. Na některých místech Šumavy včera začalo sněžit. "Uvidíme, jak rychle se nám podaří dostat do hůře dostupných lokalit," uvedl.

Jde o druhou kalamitu v šumavském národním parku v letošním roce. Koncem srpna silný vítr polámal přibližně 130.000 krychlových metrů dřeva. V průměru představuje krychlový metr jeden strom.

Kvůli srpnovým polomům nesmí turisté vstupovat na některé trasy v oblasti Stožce a Nové Pece na Prachaticku. Dvořák uvedl, že park aktuálně doporučuje, aby si lidé neplánovali výlety na celé území Šumavy.

Výše škod, které nedělní polomy způsobily, zatím není známá. "Bude trvat několik dní, než se nám podaří zjistit přesný stav," uvedl Dvořák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist