https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-opet-odlozila-projednani-tzv-drevene-knihy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda opět odložila projednání tzv. Dřevěné knihy

26.1.2011 16:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká vláda měla dnes projednávat tzv. Dřevěnou knihu, kterou předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa a která předepíše, jakým způsobem se bude hospodařit v Lesích ČR. Dokument byl z dnešního jednání stažen a bude za týden předložen v nové podobě.
 

Dokument byl z jednání vlády stažen již podruhé, poprvé se tak stalo na jednání vlády minulou středu. Nový termín projednávání je určen na příští týden.

Dřevěná kniha vyvolává velkou nevoli u ekologických aktivistů i u malých podnikatelů a živnostníků z dřevozpracujících oborů. Obávají se toho, že předkládaný způsob hospodaření bude pro Lesy ČR nevýhodný a povede k tomu, že velké firmy budou malým podnikatelům diktovat podmínky. Hnutí Duha argumentuje i tím, že Lesy ČR mají posudek od advokátní společnosti, který upozorňuje na to, že prodej dřeva „na stojato“ je pro státní firmu nevýhodný.

Tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík dokument označil za cár papíru a upozorňuje na závěry nezávislé pracovní skupiny jmenované ministerstvem zemědělství. „Ty jasně prokázaly, že obchodní model prodeje dřeva při pni je pro Lesy ČR a tím i pro stát ekonomický nejvýhodnější,“ říká Boublík. Pro model prodeje dřeva, který doporučují aktivisté, totiž tzv. prodej z odvozního místa, nemá podnik technické vybavení ani zázemí.

Podrobnější informace o Dřevěné knize naleznete ve zprávě Nedokážeme si představit, že vláda lesní tendry přijme, říkají aktivisti i malé firmy z 26.1.2011 a a ve zprávě Vláda odložila rozhodnutí o zakázkách pro Lesy ČR z 19.1.2011.


reklama

 
Martin Singr, mmo
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist