https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-rozhoduje-o-hospodareni-v-lesich-aktiviste-se-boji-niceni-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda odložila rozhodnutí o zakázkách pro Lesy ČR

19.1.2011 14:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dnešní demonstrace Hnutí Duha před úřadem vlády
Dnešní demonstrace Hnutí Duha před úřadem vlády
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vláda dnes měla projednat návrh na hospodaření Lesů ČR, nakonec tento bod odložila. Vrátí se k němu na jednom z dalších zasedání, možná již příští týden. Vláda si také od Českého statistického úřadu vyžádala informace o růstu cen dřevní hmoty. Proti možnosti zadávat dlouhodobé zakázky dnes před úřadem vlády demonstrovalo více než padesát aktivistů. Své požadavky předali mluvčímu vlády, žádný z ministrů s nimi promluvit nepřišel. Návrh ministra zemědělství znovu vrací do hry zakázky pro velké dřevařské firmy, které by měly dostávat licenci k hospodaření ve státních lesích až na deset let. Podle aktivistů tendry ale povedou k poškozování lesů. Lesy ČR důvod ke znepokojení nevidí, stejný model hospodaření funguje od roku 1992.
 

Ministerstvo zemědělství se snaží prosadit dlouhodobé zakázky na lesnické práce už po několikáté. Zatím bylo ale vždy neúspěšné. Před koncem loňského roku přišel ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) s novějším návrhem na tendry, který nazval Dřevěná kniha. Ta zavádí systém licencí na lesní práce na různě dlouhou dobu, podobně jako se každé dva roky obměňuje horní komora Sněmovny. Proto jej nazval senátním systémem. „Senátní systém není nic nového, jen nový název,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Každá licence je vypsaná na dobu, kdy v daném lese platí stávající lesní hospodářský plán. „Někde vyprší za rok, jinde za deset let, v dalších něco mezi tím, a tomu se přizpůsobily zakázky,“ vysvětluje Kotecký.

Provázání doby platnosti lesního hospodářského plánu s dobou platnosti smlouvy si naopak pochvalují Lesy ČR (LČR). Plán je schvalován státní správou lesů a státní správou ochrany přírody, a ty také jeho dodržování průběžně kontrolují. Sjednocení platností obou dokumentů má tuto kontrolu zjednodušit. Každý další rok se bude soutěžit o jednu desetinu smluvních územních jednotek z více než 1,3 milionu hektarů lesů ve správě společnosti LČR. „Jak Lesy ČR, tak i jednotlivé firmy budou moci předvídatelným způsobem plánovat své vize a výkony. Nový systém počítá i se čtvrtletní indexací cen, která umožní zohlednit například vývoj cen dřeva na trhu,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Podle něj zakázky na různě dlouhé období znamená záruku kontinuální práce v lesích i v případech, kdyby některé smlouvy firmy nedodržely.

Aby byl systém nových tendrů transparentní, nechal je ministr Fuksa prověřit organizací Transparency International ČR (TIC). „Zatím mohu jen potvrdit, že jsme domluveni na našem připomínkování vypsaného tendru a jeho případném monitoringu. Práce pořádně ještě nezačala, takže nemám co víc komentovat,“ řekl Ekolistu David Ondračka, ředitel české pobočky TIC .

Největší zisk

Podle Hnutí Duha na nevýhodnost systému zakázek upozornil už v roce 2004 Nejvyšší kontrolní úřad
Podle Hnutí Duha na nevýhodnost systému zakázek upozornil už v roce 2004 Nejvyšší kontrolní úřad
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Podle Hnutí Duha používají soukromé firmy všude na světě víceméně stejný model. Vlastník si najde firmu a ta pokácí a vyveze z lesa dřevo. To pak majitel sám prodá. Systém navrhovaný ministerstvem zemědělství ale chce nabídnout najaté firmě i samotný prodej. Podle Hnutí Duha tak může stát, respektive Lesy ČR, přijít až o miliardy korun.

S tím ale Zbyněk Boublík z Lesů ČR nesouhlasí a připomíná, že k pronájmu státního lesa ze zákona nemůže dojít. „Právě vypsaný tendr není o pronájmu či správě státních lesů, ale o modelu hospodaření, který ve státních lesích úspěšně funguje nepřetržitě od roku 1992,“ říká Boublík. Podle něj byla pěstební a těžební činnosti podobně zajišťována i v minulosti. „Před zákonem zodpovědným správcem lesů byly, jsou a budou Lesy ČR. Bude to vždy státní podnik Lesy ČR, pod jehož odborným dozorem a dle jeho pokynů budou lesnické firmy na základě uzavřených smluv jednotlivé konkrétní lesnické činnosti pouze provádět,“ vysvětluje Boublík. Jak říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha, v minulosti skutečně podobný systém byl používaný, smlouvy ale nikdy nebyly desetileté. "Po roce 2003 se od něho ustupovalo, poslední tři roky takto Lesy ČR prodávaly 50% dřeva a zakázek. Srovnání výnosů z prodeje dřeva u LČR a některých městských lesů v roce 2010 ukázalo, že Lesy ČR dostaly za dřevo nejméně o 2 miliardy korun méně, než kdyby je prodávaly způsobem, který používají městské lesy," tvrdí Bláha. A dodává, že na nevýhodnost systému upozornil už v roce 2004 Nejvyšší kontrolní úřad. Ten také potvrdil, že při tomto systému firmy těží část dřeva načerno - a to až 40 %. "Takže to, co pan Boublík zpochybňuje, potvrdil při kontrole Nejvyšší kontrolní úřad," říká Bláha.

Podle Hnutí Duha může v důsledku dlouhodobých tendrů dojít poškozování lesů. Například proto, že nikdo neuhlídá, zda se skutečně kácí ve schváleném rozsahu. „Velké firmy budou mít zájem, aby během svěřené správy dostaly z lesa co největší zisk,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle něj firmy nakoupily těžkou techniku, která je výdělečná při plošné těžbě, ale ne při malých probírkách. Velké firmy nemají podle Bláhy také zájem na přirozené obnově lesa, kdy lesníci nechávají vykácená místa zarůst semenáčky. „Je to zdravější pro les a také levnější, neboť se ušetří peníze za umělou výsadbu řádkovaných stromků, a právě to se dodavatelským firmám nehodí, protože by přišly o dobře placenou práci,“ tvrdí Bláha.

Co se jim zlíbí

Celá debata kolem zakázek na lesnické práce má velký ekonomický rozměr
Celá debata kolem zakázek na lesnické práce má velký ekonomický rozměr
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz

Podle Boublíka ale stejný model hospodaření fungoval do roku 2008 téměř na celém spravovaném území. „Za celou dobu hospodaření Lesů ČR k žádnému drancování ani ničení zdraví lesa nedošlo a ani se neobjevily žádné důvodné obavy ekologů, ochranářů ani jiných organizací z poškozování lesa,“ říká. Podle něj kvalitu správy dokládá i udělený certifikát PEFC o udržitelnosti lesního hospodaření.

„Lesnické firmy si v lesích nemohou dělat co se jim zlíbí, veškeré činnosti budou vykonávat pod naším dohledem,“ dodává Boublík. Budou to Lesy ČR, kdo pro konkrétní územní jednotku, konkrétní lesní porosty v daném kalendářním roce stanoví objem těžby, rozsah a strukturu nové výsadby, minimální plošný rozsah výchovných zásahů i ostatních pěstebních činností. „Závazná ustanovení stanovená schválenými lesními hospodářskými plány budou dodržena, stejně jako další požadavky zákona o lesích,“ říká Boublík.

Výše těžeb je stanovena zákonem a nelze jí překročit. Vše je prý přísně kontrolováno nejen LČR, ale i dalšími kontrolními orgány státní správy. „I nadále jsou Lesy ČR zodpovědné za stav lesa před zákonem. Rovněž i za stav lesních ekosystémů budou i nadále odpovědné Lesy ČR,“ dodává Boublík.

Strom, nebo prkna?

Celá debata kolem zakázek na lesnické práce má velký ekonomický rozměr. Podle prohlášení Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR a Sdružení živnostníků v lesním hospodářství povedou návrhy Dřevěné knihy k „trvalému nekontrolovatelnému a právně jen složitě postižitelnému poškozování ekonomických zájmů státu ve prospěch úzké skupiny firem.“ Poškozeni budou malé firmy a živnostníci v oblasti lesnických služeb a regionální dřevozpracující průmysl.

Proč si tedy LČR neprodávají dřevo samy? „Lesy ČR dříví samy prodávají jako součást veřejné zakázky a to vítězům jednotlivých částí veřejné zakázky,“ říká Zbyněk Boublík. V praxi to vypadá tak, že smluvní partner LČR označený strom pokácí, odvětví a změří. Zaměstnanec LČR měření zkontroluje a zařadí dřevo podle kvality do ceníku. Podle objemu a kvality pak LČR dostanou zaplaceno, zatímco lesnická firma kmen zpracuje a produkty prodává konečným odběratelům.

Výše těžeb je stanovena zákonem a nelze jí překročit
Výše těžeb je stanovena zákonem a nelze jí překročit
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
„Studie pracovní skupiny jmenované ministerstvem zemědělství prokázaly, že tento obchodní model je pro Lesy ČR a tím i pro stát ekonomický nejvýhodnější,“ říká Boublík. Takový způsob prodeje je prý uplatňován již od vzniku podniku v roce 1992 a jeho ekonomická výhodnost byla prověřována mnohokrát.

Podle Boublíka navíc pro prodej zpracovaného dřeva nemá podnik ani potřebnou infrastrukturu - manipulační sklady, stroje, nákladní vozy a další techniku. „Ty stát prodal v kupónové privatizaci právě lesním firmám,“ dodává Boublík. Podle něj dokázaly LČR obchodní model prodeje celých kmenů vybrousit do podoby, díky které dosahují vyšší výtěžnosti, než při prodeji zpracovaného dřeva.

Podle sdružení malých firem by ale mělo ekonomického vyhodnocení způsobů prodeje dřeva projít nezávislou oponenturou. „Dřevěná kniha se opírá o výsledky manipulace s daty v rámci ekonomického vyhodnocení modelů prodeje státního dříví ve prospěch nevýhodného modelu (prodeje celých kmenů),“ říká prohlášení.

Veřejná služba

O návrhu dnes vláda nerozhodla. Proti návrhu se podle Hnutí Duha postavili ministři Věcí veřejných Kamil Jankovský a Josef Dobeš. Věci veřejné na své prosincové ideové konferenci schválili prohlášení, které krom jiného říká, že „strana trvá na respektování dohod prosazujících transparentní, efektivní a nediskriminující zadávání zakázek u Lesů ČR, zlepšování zdraví lesů a jejich zachování jako národního bohatství plnícího veřejné služby“. To je podle Hnutí důvod, proč by vláda měla návrh odmítnout.


reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist