https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlcata-narozena-ve-vybehu-u-srni-videli-poprve-navstevnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčata narozená ve výběhu u Srní viděli poprvé návštěvníci

29.5.2016 15:11 | SRNÍ (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec křtí tři vlčata v Návštěvnickém centru Srní - dva samce, kteří dostali jména Blesk a Bart a jednu samici, která se jmenuje Bela. Další dvě vlčata dostala jména Burák a Bolt
Ministr životního prostředí Richard Brabec křtí tři vlčata v Návštěvnickém centru Srní - dva samce, kteří dostali jména Blesk a Bart a jednu samici, která se jmenuje Bela. Další dvě vlčata dostala jména Burák a Bolt
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa NP Šumava
Pět vlčat, která se narodila 11. května v přírodním výběhu v Srní na Klatovsku, při slavnostním křtu viděli první návštěvníci. Samička dostala jméno Bela a čtyři samci se jmenují Blesk, Bart, Burák a Bolt. Porodní váhu měli 30 až 40 deka a nyní váží kolem tři čtvrtě kila, přibírají a jsou šikovní, řekl ČTK vedoucí čtyřhektarového návštěvnického centra Jiří Kec.
 

"Vlčici jsem dosud nechávali klid, protože dokud je neukáže ven, tak my o tom nemluvíme. To je důležité pro laktaci. Musí u nich být, musí je zahřívat a mít na to klid," uvedl. Nakonec se vlčice prozradila sama, protože bylo hezky a vynesla mláďata ohřát.

Čerstvá vlčata jsou už druhým vrhem v rozlehlém výběhu; loňská čtyři vlčata přišla na svět 25. května. Jejich rodiči jsou čtyřletý samec Greg, kterého dovezli správci parku loni v únoru ze zoologické zahrady v Plzni, a šestiletá samice Pandora z německé zoo. "Za Grega bych chtěl poděkovat plzeňské zoo. Má v sobě krev z divočiny a krásně vychovává vlčata a učí je všem dovednostem, které budou potřebovat," uvedl Kec.

"Vlčice nyní kojí. Mají krásně udělané doupě, tedy obýváček na odkojení a škvíru, kam si zalezou do své ložničky," řekl Kec. Vlčice má takových míst několik, správci zatím našli tři. Díky kamennému moři ve výběhu mají velmi mnoho úkrytů.

Celoročně fungující centrum otevřela správa Národního parku Šumava (NPŠ) loni 31. října a za listopad a prosinec tam přišlo necelých 40.000 lidí. "O víkendech je to určitě tisícovka denně," uvedl Kec. V současné době jde o nejnavštěvovanější místo parku. Vstup je zdarma, placené je jen parkoviště se 60 místy, které nestačí.

Povolená kapacita výběhu je nyní deset zvířat. Park bude usilovat u veterinářů až o její zdvojnásobení. "Nechceme, aby to devastovalo území. Musí být přirozené včetně mechů a lišejníků," řekl Kec. Nad výběhem je 300 metrů dlouhá dřevěná lávka, která se místy zvedá až pět metrů nad terén.

Poslední vlk z původní populace byl na Šumavě střelen 2. prosince 1874 u Lipky, kde je pamětní kámen. Jednotlivci se i poté čas od času na Šumavu zatoulají, i dnes se tam někdy pohybují. "Po Šumavě se přesouvají, 100 kilometrů pro ně není problém. Zatím to území prozkoumávají," dodal Kec. Podle něj nebude dlouho trvat a na Šumavě se po více než 100 letech opět objeví "alfa pár" a budou tam znovu volně žijící vlčata. Když už jsou na severu Čech, dodal Kec.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist