https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlkum-se-na-kokorinsku-dari-narodila-se-dalsi-ctyri-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlkům se na Kokořínsku daří, narodila se další čtyři mláďata

31.7.2017 07:59 | DOKSY (ČTK)
Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století. Do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj se navrátili na jaře roku 2014.  Na ilustarčním snímku vlčí mládě.
Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století. Do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj se navrátili na jaře roku 2014. Na ilustarčním snímku vlčí mládě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Kokořínsko
Vlkům se v oblasti Máchova kraje v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko daří. Smečka se tam usadila před čtyřmi lety a každoročně se rozmnožuje. "Smečka je stabilizovaná. Nemáme signály o hladovění nebo zdravotních problémech," řekl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.
 

Letos se stejně jako loni narodila čtyři vlčata, jak je patrné ze záběrů z fotopastí. Mláďata narozená v předchozích letech smečku už zřejmě opustila. Podle Pořízka lze jen odhadovat, kam zamířila. "Část mláďat se zřejmě vrací do Lužice a část hledá nová teritoria po České republice," uvedl. Agentura ochrany přírody a krajiny má podle něj desítky záznamů z celé republiky. "Zpravidla jsou to migrující jedinci," řekl Pořízek. Předpokládá, že vlci by mohli zamířit do Brd či za smečkou do Krušných hor nebo dokonce na Šumavu. "Ta je ale nyní spíše obsazovaná bavorskými vlky," dodal.

Dobré životní podmínky mají vlci v Máchově kraji díky dostatku kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto zvířat, která jsou v české krajině přemnožená a poškozují lesní porosty. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Případné škody způsobené chovatelům hospodářských zvířat hradí podle zákona stát, podle Pořízka ale v regionu velké škody nezpůsobují. Ročně jde o jednotky případů. "Letos jsme řešili případ čtyř stržených jehňat nedaleko Mšena u Mělníka. Tam se ale jednalo o nezabezpečené stádo, které chodilo volně v lese, na louce," řekl vedoucí správy CHKO.

Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století. Do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj se navrátili na jaře roku 2014. O pár měsíců později tam byla zaznamenána první vlčata na území ČR po více než sto letech. Před dvěma lety jednoho vlka zřejmě zastřelil pytlák. "Viníka se nepodařilo najít," uvedl Pořízek. Mrtvé zvíře nalezl tehdy houbař v lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku. Střet s autem podle Pořízka vyloučili, neboť kostra zvířete nebyla porušená. "S největší pravděpodobností došlo k zástřelu, kdy kulka prošla břišní dutinou a nezůstala v těle. Tomu odpovídal i stav vlka, nohy měl zakrvácené," řekl. Podle Pořízka šlo zřejmě o jediný takový případ v CHKO Kokořínsko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist