https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlny-veder-budou-zabijet-vic-a-vic-lidi-spocitali-klimatologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlny veder budou zabíjet víc a víc lidí, spočítali klimatologové

7.5.2011 02:00 | CHICAGO (Ekolist.cz)
Vědci předpokládají, že teplotních extrémů bude přibývat. (Ilustrační foto.)
Vědci předpokládají, že teplotních extrémů bude přibývat. (Ilustrační foto.)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jose Marques Lopes / Dreamstime Free Photo
Klimatologové se schodují, že klimatické změny přinesou v příštích desítkách let častější projevy extrémního počasí. Ale jak dramatické budou například dopady vln veder na lidské zdraví? Právě to se nyní pokusili namodelovat američtí vědci.
 

Experti z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health se zaměřili na jedno konkrétní město, a to na Chicago. Ze tří různých modelů jim vyšlo, že v závislosti na teplotách každý rok přijde v důsledku horkého počasí o život až 2200 osob. Chicago jako takové má 2,7 milionu obyvatel, s širším okolím téměř 10 milionů.

„Naše studie zkoumala, jak se častější tepelné extrémy projeví na úmrtnosti obyvatel,“ uvedl Roger Peng, hlavní autor výzkumu, který byl publikován v časopise Environmental Health Perspectives. „Je zřejmé, že pokud by se podařilo v budoucnu docílit omezení emisí C02, dopady by byly méně drastické.“

Vlny veder budou častější

Vědci ve svých výpočtech vycházeli z různých klimatických modelů, které pro příští desítky let počítají s různými možnými scénáři. Dále použili statistiky úmrtnosti z různých velkých vln horkého počasí v Chicagu z let 1987 až 2005. Celkově šlo o 14 vln s průměrnou délkou trvání 9,2 dne. Ty přinesly v průměru 53 úmrtí za rok. Tyto údaje poté vědci přepočítali s ohledem na odhadované nárůsty četnosti teplotních extrémů v příštích desítkách let a došli k poměrně vysokým číslům lidí, kteří v zahynou – až k oněm zmiňovaných 2 200.

„Je samozřejmě velmi obtížné dělat podobné předpovědi, ale s ohledem na to, co víme, můžeme konstatovat, že klimatická změna výrazně zhorší dopady teplotních extrémů na zdraví lidí,“ uvedl Peng.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist