https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-v-libereckem-kraji-patri-podle-csu-k-nejdrazsim-v-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda v Libereckém kraji patří podle ČSÚ k nejdražším v zemi

15.5.2016 11:42 | LIBEREC (ČTK)
Voda v Libereckém kraji patří k nejdražším v Česku. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) platili odběratelé v kraji loni za metr krychlový vodné a stočné 80,20 koruny. Dražší byla jen voda v sousedním Ústeckém kraji, kde odběratelé platili v průměru 82,50 Kč. Domácnosti v Libereckém kraji platí za vodu o pětinu víc, než je celostátní průměr 66,30 Kč. V průměru se loni v Libereckém kraji spotřebovalo 129,6 litru vody na osobu denně, celostátní průměr byl o téměř dva litry vyšší.
 

Vodárenské společnosti v Libereckém kraji zdůvodňují vysokou cenu vodného a stočného nutností masivních investic do infrastruktury, která je zastaralá. Nejvyšší cenu si loni účtovalo Vodohospodářské sdružení Turnov, které vodou zásobuje velkou část Semilska. Tamní domácnosti za metr krychlový platily 97,85 Kč, letos se cena ještě zvýšila a překročila hranici sto korun. Severočeská vodárenská, která zásobuje většinu Libereckého kraje, si loni za kubík účtovala 96,03 koruny a na Frýdlantsku, zásobovaném Frýdlantskou vodárenskou, platily domácnosti 94,75 Kč.

Do rozvoje a modernizace vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod i úpraven vody se v posledních letech investovaly v Libereckém kraji miliardy korun. Přesto kraj zejména v napojení na kanalizaci za celostátními čísly výrazně zaostává a pod průměrem je také v napojení na vodovod. Ten má v kraji 92,7 procenta obyvatel, když celostátní podíl je 94,2 procenta. "Úplné napojení obyvatel na vodovod vykázaly v roce 2015 pouze Praha a Karlovarský kraj, nejnižší podíl byl vykázán v kraji Plzeňském - 83,9 procenta," řekla ČTK Stanislava Riegerová z Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Ještě výrazněji zaostává podle statistik Liberecký kraj v napojení na kanalizaci. Přestože se loni kanalizační síť prodloužila o osm kilometrů na 1534 kilometrů a přibylo 312 kanalizačních přípojek, na kanalizaci je napojeno jen 68,9 procenta obyvatel. Podhorský Liberecký kraj je na tom v rámci Česka nejhůře. Celkově je v zemi na kanalizaci napojeno 84,2 procenta obyvatel. Nejlépe je na tom Praha, kde je napojení téměř stoprocentní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist