https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-kontroluji-bilinu-kvuli-vyskytu-peny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři kontrolují Bílinu kvůli výskytu pěny

30.3.2016 06:35 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Vodohospodáři z Povodí Ohře dnes kontrolují tok Bíliny kvůli výskytu pěny. Objevila se na řece v úterý v úseku mezi Sezemicemi a Rtyní na Teplicku až po Ústí nad Labem, úhyn ryb ale povodí nezaznamenalo. Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský řekl, že se původce znečištění zatím nepodařilo odhalit.
 

"Kolegové musí projít celý dotčený úsek. S dalšími informacemi musíme počkat na výsledky rozborů odebraných vzorků," uvedl Svejkovský.

Pěna, kterou později načeřily jezy v Trmicích, dotekla až do Labe. "Na Labi se už rozpadala a byl cítit jen zápach. Nešla bohužel sbírat ani zachytávat pomocí norných stěn, takže jsme nakonec po dohodě s povodím nezasahovali," řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Podle něj se nepotvrdilo podezření, že by pěna mohla pocházet ze Spolchemie nebo jiného velkého průmyslového podniku v Ústí. Mezi podniky na Bílině patří také například firma Czech Aerosol, která u Rtyně nad Bílinou vyrábí kosmetiku či insekticidní spreje.

Na místě výskytu pěny zasahovala také policie a Česká inspekce životního prostředí.

Celý případ řeší vodoprávní úřad. "Byl informován dříve než ČIŽP a ve věci provedl první úkony," řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová. Výsledky rozborů bude úřad podle Burketové znát zhruba za dva týdny. Větší znečištění řeky inspekce nepředpokládá. "Přestože výskyt pěny v Labi zaznamenán nebyl, byla dnes informace poskytnuta německé straně," doplnila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist