https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-z-brnenske-prehrady-vytahli-uz-30-tun-naplavenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři z Brněnské přehrady vytáhli asi 65 tun nepořádku

21.4.2017 10:30 | BRNO (ČTK)
Úklid přehrady se provádí každoročně před zahájením plavební sezony, například loni takto od hráze vytáhli 15 tun nepořádku.
Úklid přehrady se provádí každoročně před zahájením plavební sezony, například loni takto od hráze vytáhli 15 tun nepořádku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Pracovníci státního podniku Povodí Moravy z Brněnské přehrady v tomto týdnu vytáhli a odvezli asi 65 tun naplaveného nepořádku, především větví, odpadků a pet lahví. ČTK to dnes řekl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.
 

Nepořádek odvezlo osm plně naložených nákladních vozů. Vodohospodáři naplaveniny vytahovali pomocí těžké techniky, a to především od hráze a Rakovecké zátoky. Další naplaveniny se držely v zátokách. Šlo třeba i o staré pneumatiky. Loni takto pracovníci Povodí z přehrady vytáhli mimo jiné i králíkárnu.

"Máme už vytipovaná místa, kde se nepořádek drží, na ta se zaměřujeme," uvedl Chmelař. Povodí podle něj počítá s tím, že nějaký nepořádek se do přehrady ještě dostane, takže vodní plocha se bude dočišťovat i příští týden. Celkem by mohlo jít až o 70 tun nepořádku.

Úklid přehrady se provádí každoročně před zahájením plavební sezony, například loni takto od hráze vytáhli 15 tun nepořádku, předloni 50 tun. Naplaveniny do přehrady spláchly srážky a zvýšené průtoky při jarním tání. Podle Chmelaře se po zimě z přehrady odveze průměrně 40 až 50 tun naplavenin. "Letos byl oproti těm předchozím rokům hodně led a sníh, naplavenin je proto více," uvedl mluvčí.

Naplaveniny vodohospodáři třídí. Odtěžené dřevo odvážejí usušit do meziskladiště ve Veverské Bítýšce a odpadky odvážejí na skládku. Úklid přehrady provádějí každoročně před zahájením plavební sezony. Naplaveniny do přehrady spláchly srážky a zvýšené průtoky při jarním tání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist