https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-zahajili-opravy-siti-na-peti-mistech-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři zahájili opravy sítí na pěti místech v Liberci

15.5.2017 09:00 (ČTK)
V Liberci zahájili vodohospodáři opravy starých vodovodů či kanalizací. Severočeská vodárenská společnost (SVS) dá letos na Liberecku bez daně 114 milionů korun. / ilustrační foto
V Liberci zahájili vodohospodáři opravy starých vodovodů či kanalizací. Severočeská vodárenská společnost (SVS) dá letos na Liberecku bez daně 114 milionů korun. / ilustrační foto
Foto | Rasbak / Wikimedia Commons
Na pěti různých místech v Liberci zahájili vodohospodáři opravy starých vodovodů či kanalizací. Stavby patří mezi 19 akcí zaměřených na obnovu majetku i strategické investice, do nichž dá letos Severočeská vodárenská společnost (SVS) na Liberecku bez daně 114 milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Jiří Hladík.
 

Práce na výměně sítí potrvají řádově měsíce a notně zkomplikují průjezd městem. Zhruba půl roku potrvá výměna vodovodu ve Volgogradské ulici ve čtvrti Janův Důl. Vodovod je ve špatném technickém stavu, poruchový a místní si stěžují i na slabý tlak. Současný vodovod je z let 1902 až 1954, úseky jsou z různých materiálů i profilů. Vodohospodáři položí skoro kilometr nových trubek na dvou vodovodních řadech, na něž je připojeno kolem 500 obyvatel. "Kanalizace vedená v souběhu je v dobrém stavu a rekonstrukci nevyžaduje," dodal Hladík.

Jde o sdruženou stavbu, kdy plynaři budou rekonstruovat plynovod a město zaplatí výměnu starého povrchu silnice. Obdobně se bude na nákladech podílet více subjektů i v ulici Dr. Milady Horákové, která patří mezi hlavní dopravní tepny Liberce. Vodohospodáři v úseku mezi ulicemi Hradební a U Potůčku a přilehlé Čechově ulici vymění poruchový vodovod. Rekonstruovat se musí i plynovod, povrch silnice, chodníky, dešťové stoky a odvodnění.

Práce v ulici Dr. Milady Horákové potrvají do listopadu stejně jako ve Vítězné ulici. I ta patří mezi dopravně velmi frekventované. "Vyměníme nevyhovující úseky kanalizace a vodovodů, na něž je připojeno cca 100 obyvatel," uvedl generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Ve velmi špatném stavu je zejména netěsnící kanalizace. Stoka neznámého stáří je položena v prudkém kopci nezvykle hluboko, až 5,5 metru pod zemí.

Ke zlepšení životního prostředí povede také odstranění dvou kanalizačních výustí, které odvádějí do terénu splaškové vody z ulic Na Kačírku a Ševčíkova. Po opravě budou splašky směřovat do čistírny odpadních vod.

Vodohospodáři zahájili práce i v Metelkově ulici, jež vede z dolního centra ke kruhovému objezdu pod kostelem Máří Magdalény. "Vyměníme nevyhovující úseky vodovodu a kanalizace, na které je připojeno cca 400 obyvatel," dodal Špičák. Jde také o sdruženou stavbu, kdy se bude rekonstruovat plynovod a město zaplatí nový povrch silnice. Ulice bude uzavřená zhruba půl roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist