https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-a-statky-obnovi-v-boleticich-nekolik-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy a statky obnoví v Boleticích několik rybníků

11.4.2016 16:01 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Vojenské lesy a statky (VLS) investují do obnovy zaniklých rybníků ve vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku a jeho okolí přes 15 milionů korun. Celkem tak vznikne pět vodních ploch. První rybník už Vojenské lesy a statky obnovily loni, práce na dalších čtyřech by měly začít letos. ČTK to řekl mluvčí VLS Jan Sotona.
 

"Jde vlastně o návrat k moudrosti našich předků, kteří říkali, že rybníky jsou oči krajiny. Investice, kterou jsme realizovali, i ty které připravujeme v nejbližším období, budou nejen návratem k původnímu rázu krajiny na Boleticku, drobné vodní plochy budou sloužit také k zadržování vody v krajině a podporovat vodohospodářské a vodoochranné funkce šumavských lesů," uvedl ředitel šumavské divize VLS Petr Král.

Loni na podzim Vojenské lesy a statky obnovily rybník na úpatí boletické hory Špičák. Vodní plocha, která se nachází poblíž Horní Plané na Českokrumlovsku, má rozlohu 2500 metrů čtverečních. Rybník kdysi býval součástí osady Sklená Huť. Ta zanikla po druhé světové válce a dnes ji připomínají jen ruiny domů. Letos pak chtějí VLS zahájit rekonstrukci rybníku v údolí potoka Olšina na území obce Polné na Šumavě. Dále plánují obnovu Černého rybníku u Arnoštova na Prachaticku, Puchárenského rybníku u Rysího vrchu a Blanického rybníku pod Knížecím Stolcem. "S každou malou vodní plochou se významně posílí druhová rozmanitost okolní přírody. Rybníky budou sloužit jako napajedla pro lesní zvěř, domov pro obojživelníky a podobně," řekl Král.

Vojenský újezd Boletice se rozkládá na ploše 16.559 hektarů. Dříve byl zhruba o 5500 hektarů větší, ale od letošního 1. ledna armáda jižní část prostoru opustila. V lokalitě tak vznikla nová obec Polná na Šumavě.

VLS hodlají investovat přibližně 100 milionů korun do programu, který bude zaměřen na vznik rybníků a jejich obnovu na území celé České republiky. Akce se týká přibližně 30 projektů. "U většiny těchto investic jsme podali, nebo podáme, žádost o dotační podporu z Operačního programu Životní prostředí. Dotace by tak měla pokrýt až 70 procent nákladů," řekl ekonomický náměstek VLS Zdeněk Mocek.


reklama

 
Marel Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist