https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volba-prezidenta-2013-obcane-maji-mit-pravo-rozhodovat-o-otazkach-zivotniho-prostredi-mini-fischerova?sel_ids=1&ids%5bx3ac88f58a569d8cf35956c64735238e7%5d=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volba prezidenta 2013: Občané mají mít právo rozhodovat o otázkách životního prostředí, míní Fischerová

3.1.2013 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Občané a jejich iniciativy by se měli účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí a měli by být rovnocennými účastníky v územních i stavebních řízeních.
Občané a jejich iniciativy by se měli účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí a měli by být rovnocennými účastníky v územních i stavebních řízeních.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Karel Cudlín
Ekolist.cz oslovil všechny kandidáty na post prezidenta České republiky s žádostí o šest odpovědí. V tomto článku naleznete odpovědi Táni Fischerové.
 

1) V Listině základních lidských práv a svobod stojí, že každý má právo na příznivé životní prostředí. Budete coby hlava státu toto právo hájit a prosazovat? Jak?

Táňa Fischerová: Obhajoba životního prostředí je pro mne důležitým, téměř každodenním tématem. Nejen z hlediska práva, ale i pro ně samotné. Prezident v našem systému nemá příliš široké exekutivní možnosti k obhajobě ochrany a péče o životní prostředí, ale v legislativním procesu se může pokusit ovlivnit diskusi i stanovisko vlády, popřípadě parlamentu. Nějaké případné legislativní excesy může samozřejmě vetovat, ovšem s tím rizikem, že jeho veto bude mocensky přehlasováno. A také svými veřejnými postoji a názory může ovlivňovat úroveň diskuse ve společnosti.

2) Současný prezident Václav Klaus se výrazně věnoval tématu klimatické změny. Máte vy své silné téma z oblasti životního prostředí, kterému se chcete věnovat? Budete ho prosazovat podobně jako Václav Klaus svůj pohled na klimatické změny?

TF: Nejsilnějším tématem je pro mne co nejširší ochrana přírodního bohatství a rozmanitosti, ochrana půdy a vody jako předpokladů našeho života, úcta ke všemu živému, a také ochrana živých tvorů proti týrání.

3) Budete podporovat výstavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany?

TF: Nebudu podporovat žádnou dostavbu, ani novou výstavbu jaderných elektráren.

4) Jaký máte názor na osud Národního parku Šumava? Měl by být park ponechán přírodním procesům, nebo je má člověk aktivně regulovat? Jak velká část parku by případně měla být ponechána přírodním procesům?

TF: Park, pokud má být národním parkem, má být ponechán přírodním procesům, a to na co největší a pokud možno celistvé ploše.

5) Měly by se nevládní (občanské) organizace ve veřejném zájmu účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí? Měly by být rovnocenným partnerem státu nebo soukromých firem například ve stavebních řízeních?

TF: Občané a jejich iniciativy by se měli účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí a měli by být rovnocennými účastníky v územních i stavebních řízeních.

6) Zavedl byste v případě vašeho zvolení na Hradě pravidla tzv. zelené kanceláře? Například oboustranný tisk a jiné šetření papírem, důsledné třídění odpadů a kompostování bioodpadů, nebo třeba úklid s pomocí ekologicky šetrných prostředků?

TF: Samozřejmě. Všechna smysluplná a realizovatelná opatření ke snížení ekologické stopy prezidentské kanceláře.

Táňa Fischerová

Herečka, spisovatelka, politička a občanská aktivistka Táňa Fischerová (celým jménem Taťána) se narodila 6. června 1947. V letech 2002 až 2006 byla poslankyní Parlamentu ČR. Zvolena byla jako nezávislá kandidátka Brandýského fóra, v parlamentu byla v klubu Unie svobody.

Táňa Fischerová byl Zeleným kruhem vyhlášena jako poslankyně, která v období 2002 až 2006 nejvíce hájila životní prostředí. Během tohoto období poslanci přijímali 18 důležitých rozhodnutí. Podle Zeleného kruhu Táňa Fischerová hlasovala v souladu s ochranou životního prostředí sedmnáctkrát.

Táňa Fischerová je členkou rady patronů přátel Hnutí Duha a veřejně podpořila kampaň Velká výzva, která má za cíl prosadit zákon o snižování závislosti na fosilních palivech. Fischerová je dále čestnou předsedkyní Společnosti pro trvale udržitelný život a v minulosti podpořila činnost hnutí Arnika.

Přečtěte si rozhovor s Táňou Fischerovou z roku 2002.

Výňatek z volebního programu

Krajina a životní prostředí

Program v otázkách ochrany životního prostředí vychází samozřejmě ze současných známých principů, do kterých navíc zahrnuje povědomí o svébytné hodnotě krajiny. Vedle ochrany jedinečných zdrojů, zachování rozmanitosti, úsporných technologií, omezování spotřeby atd. jsou stejně důležitými pojmy krása krajiny, právo na horizont, ochrana půdního fondu. Harmonický prostor přispívá k harmonické osobnosti a umocňuje její schopnosti.

Energetika

Hospodářský život je nutné postavit na rozvoji sluneční energetiky a všech jejích forem a decentralizaci energetických zdrojů. Hnutí bude podporovat výzkum a vývoj v tomto oboru.

Celý volební program je k dispozici na webu Táni Fischerové.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět: https://ekolist.cz/cz/ekolist/podporte-nas-inzerujte-u-nas

Děkujeme.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist