https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volby-vyhrala-ods-ve-snemovne-i-zeleni-unie-svobody-se-louci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volby vyhrála ODS, ve sněmovně i zelení, Unie svobody se loučí

4.6.2006 19:00 | HARRACHOV (EkoList)
Volby do Poslanecké sněmovny, které se konaly včera a předevčírem, vyhrála Občanská demokratická strana s náskokem přibližně tří procent před Českou stranou sociálně demokratickou. Do sněmovny se poprvé v historii České republiky dostali i zelení (viz Zelení slaví historický úspěch). Unie svobody, dnes ještě vládní strana, se do Poslanecké snemovny nedostala.
 

ODS získala 35,38 %, ČSSD 32,32 %, třetí v pořadí skončila KSČM s 12,81 %, další v pořadí KDU-ČSL dostala 7,22 % hlasů a Strana zelených 6,29 %. Ostatní strany a politická uskupení se do sněmovny nedostaly. Po přepočítání hlasů na mandáty připadlo ODS 81 křesel ve sněmovně (po sněmovních volbách v roce 2002 to bylo 58), druhá ČSSD získala 74 poslaneckých mandátů (o čtyři víc než před čtyřmi lety), KSČM 26 (o 15 míň než v roce 2002), KDU-ČSL 13 mandátů (v roce 2002 společně s Unií svobody získala 31 mandátů), zelení dostali 6 křesel. ČSSD společně s KSČM - tedy strany označované za levicové - získaly 100 mandátů. ODS, KDU-ČSL a SZ - tedy strany, které nejsou označované za strany levicové a nebo se tomuto označení brání - získaly rovněž 100 mandátů.

Strany s menším ziskem volebních hlasů v přepočtu získaly poměrně míň poslaneckých křesel než strany s velkým volebním ziskem. Zvlášť paradoxně dopadlo přepočítávání mandátů pro zelené. Ačkoli získali o necelé jedno procento míň hlasů než lidovci, získali o víc než polovinu míň mandátů. Do sněmovny se tak například nedostal Petr Pávek, ačkoli byl lídrem v Libereckém kraji, kde zelení získali vůbec největší podíl hlasů - 9,58 %. Do sněmovny se naopak dostala vedoucí kandidátky v Moravskoslezském kraji Věra Jakubková, a to i přesto že tady zelení dosáhli vůbec nejhoršího krajského výsledku (pouze 4.34 %).

Z politiků, kteří v minulém volebním období výrazněji ovlivňovali různé otázky životního prostředí, se do sněmovny dostal například lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek i jeho stranický kolega, ministr dopravy Milan Šimonovský. V další sněmovně zasedne rovněž Václav Mencl z ODS. Naopak ze sněmovny odcházejí Taťána Fischerová, která byla podle Zeleného kruhu "nejzeleněji" hlasující poslankyní, František Pelc (US-DEU), který od počátku března vede Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR, bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) či bývalý ministr dopravy Jaromír Schling (ČSSD).

Další informace:
Volební server Českého statistického úřadu - Volby.cz


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist