https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vratislavska-univerzita-varuje-pozor-ptaci-utoci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vratislavská univerzita varuje: Pozor! Ptáci útočí!

13.5.2016 01:01 | VRATISLAV (ČTK)
"Každého vetřelce, který se k potomkům přiblíží, zahánějí. Je to přirozené u mnoha druhů ptáků," vysvětlil Tomasz Piasecki z další vratislavské univerzity.
"Každého vetřelce, který se k potomkům přiblíží, zahánějí. Je to přirozené u mnoha druhů ptáků," vysvětlil Tomasz Piasecki z další vratislavské univerzity.
Scény jako z hororu Ptáci režiséra Alfreda Hitchcocka zažívají na vlastní kůži obyvatelé a návštěvníci vysokoškolských kolejí ve Vratislavi na jihozápadě Polska. "Pozor, ptáci útočí. Prosíme, buďte ostražití," varují plakáty kolemjdoucí před párem útočících vran.
 

Ženám, které zažily útočící ptáky na vlastní kůži, do smíchu není. "Je to strašlivý zážitek," vylíčila televizi TVN 24 jedna z napadených. "Šla jsem a najednou zepředu přilétla jedna vrána, druhá se objevila zezadu. Strašně krákaly. Příšerně jsem se vyděsila a rychle utekla. Bála jsem se, že vletí za mnou do budovy," vyprávěla paní Anita. Nyní si prý dvakrát rozmyslí, zda půjde cestou, na které by na vrány mohla znovu narazit.

Podobný zážitek má i studentka Ola. "Šla jsem na přednášku, když vrána sletěla ze stromu a napadla mě zezadu. Útok se nedal předvídat," prohlásila. Vyvázla jen s leknutím, jiní napadení si ale odnesli i pár škrábanců.

"Zaznamenali jsme několik útoků. Zpravidla nešlo o nic vážného, ale ptáci děsí křídly o bezmála metrovém rozpětí," uvedla mluvčí ekonomické univerzity Jolanta Nowacká, podle které škola vybízí studenty a zaměstnance k ostražitosti. Víc se zatím nedá dělat, vrány šedé jsou totiž chráněný druh.

Studenti spekulují, zda vrány k útokům mohlo vyprovokovat oblečení či hluk, ale podle odborníků vrány zastrašováním chodců brání své potomstvo, které v tomto období opouští hnízdo. "Každého vetřelce, který se k potomkům přiblíží, zahánějí. Je to přirozené u mnoha druhů ptáků," vysvětlil Tomasz Piasecki z další vratislavské univerzity. Dodal, že vrány se lidí nebojí. Nelze podle něj vyloučit nějakou nehodu, protože vrány mají silný a ostrý zobák, ale většinou jen naženou strach.

Na kolejích teď vládne "ovzduší jako z Hitchcocka", jak vylíčil jeden ze studentů. Nezbývá než jej přečkat, dokud vranám neskončí období hnízdění, anebo se inspekce životního prostřední neodhodlá k zásahu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist