https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstup-aktivistu-vyvolal-pnuti-ve-strane-zelenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstup aktivistů vyvolal pnutí ve Straně zelených

31.1.2003 11:40 | PRAHA (EkoList)
Strana zelených (SZ) by se měla změnit v moderní politický subjekt evropského formátu. To je přání takzvaného tmavozeleného proudu uvnitř strany, jehož představitelé usilují o převzetí vedení strany. Většina současného předsednictva jim ale vytýká nevybíravé způsoby.
 

Tmavozelený proud ve svém snažení navazuje na akci Padesát zelených, kterou po loňských parlamentních volbách zorganizoval šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Její smysl spočíval ve vstupu několika desítek nových členů (především z prostředí nevládních organizací) do SZ s cílem zreformovat ji.

Sídlo Strany zelených.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Ještě před vystoupením na veřejnost se představitelé proudu (Jan Beránek, Ivan Dejmal, Ondřej Liška, Jakub Patočka a Saša Uhlová) rozhodli získat další příznivce tajnou Tmavozelenou výzvou, která byla určena jen jejich sympatizantům a "důvěryhodným" osobám. Současné vedení strany v ní označili za neschopné, zkorumpované a jeho rozhodování za neprůhledné. Podobně se vyjádřili i v dopise všem členům SZ, k jehož rozeslání jim dal příležitost v polovině ledna předseda strany Miroslav Rokos.

"Obvinění jsou úplně scestná," namítá Dalibor Vachulka, výkonný místopředseda a manažer strany. "SZ nemá významný vliv, nerozhoduje o žádných veřejných zakázkách, není důvod, proč by se nás měl vůbec někdo pokoušet korumpovat. Já osobně jsem se ani s náznaky korupce za tři roky u SZ nesetkal."

Kritika do vlastních řad
V každé z výzev tmavozeleného proudu se objevuje především rozhořčení nad darem 1,75 milionu Kč, který předsednictvo věnovalo Daliboru Vachulkovi. "SZ vždy naletí nějakému chlebodárci, který se nejdřív tváří jako altruista, a on pak na svém angažmá vydělá," říká o odměně Tomáš Bräuner, sympatizant tmavozelených z předsednictva SZ.

Dušan Oslej, předseda Ústřední revizní komise SZ, ovšem na odměně nevidí nic špatného. Dalibor Vachulka pro stranu dva a půl roku zadarmo a nezištně pracoval a zasloužil si odměnu, říká. "Pravidlo bylo jednoduché: získá-li pan Vachulka straně peníze, dostane odměnu za práci, kterou straně odevzdal. Nevydělá-li, nedostane nic. Pokud by strana nedosáhla podpory 1,5 procenta voličů, pan Vachulka by riskoval, že celou dobu pracuje zadarmo," vysvětluje Dušan Oslej.

Předsednictvo SZ ve svém prohlášení chápe poskytnutí finančního daru Vachulkovi jako záležitost morální odpovědnosti a jako poděkování za jeho několikaleté zásluhy o rozvoj strany. Pod prohlášením ze 17. prosince 2002 je podepsán i Miroslav Rokos. Ten samý Rokos, který podporou Tmavozelené výzvy sám sebe za udělení daru Daliboru Vachulkovi kritizuje.

Kdo zařídil volby?
Relativně úspěšná kampaň před parlamentními volbami, v nichž strana získala dosud nejvyšší počet hlasů, byla podle tmavozeleného proudu zásluhou Brandýské iniciativy (BI), se kterou SZ před volbami své síly spojila. Dušan Oslej nepopírá, že aktivita lidí z BI straně pomohla, zároveň ale upozorňuje, že SZ měla už v březnu 2002, tedy ještě dřív, než se dohodla na spolupráci s BI, podle průzkumů preference přes 3 procenta.

Tmavozelený proud nyní usiluje o brzké konání sjezdu, na kterém by se volilo nové vedení. Podle většiny současného předsednictva by ale bylo logičtější uspořádat volby vedení v řádném termínu, tedy na počátku roku 2004.

Duben 2002: Miroslav Rokos (SZ) a Jakub Patočka (BI) podepisují smluvu o spolupráci.
Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Lidé z předsednictva tvrdí, že vyzývali představitele proudu ke společnému jednání, ti na to ovšem nereagovali. "V době, kdy byla SZ v nesnázích, odmítali jakoukoliv spolupráci. Dnes, když po volbách získala peníze a hmatatelnější perspektivy, se najednou hrnou do vedení," stěžuje si Dalibor Vachulka. "To ale neznamená, že se bráníme příchodu nových lidí. Naopak, lidem s poctivými úmysly jsou dveře SZ vždy otevřeny," říká Vachulka.

Jan Beránek však namítá, že vedení SZ se od voleb poprvé ozvalo až nyní. "Měli bychom si vyříkat, co kdo chce udělat, kde je ochoten ustoupit. Jinak spor hrozí rozštěpením strany," říká Vachulka. S tím souhlasí i Jan Beránek. Proto má dnes dojít k vzájemnému setkání. Oběma stranám je přitom jasné, že nejde o málo. Volby do Evropského parlamentu se blíží a zelení cítí svou šanci.

Politik nebo aktivista?
Nástup většího množství aktivistů do politiky vyvolal pnutí nejen v SZ, ale také mezi nevládními organizacemi. Část ekologických aktivistů totiž jejich rozhodnutí přijala s nedůvěrou. Například Pavlovi Francovi z Ekologického právního servisu vadí vybízení k propojování občanských iniciativ s politikou. Ve výzvě skutečně stojí, že SZ by měla konvenční představy o stranictví prolamovat tím, že její členové a základní organizace budou s občanskými iniciativami splývat či se s nimi do značné míry překrývat. "To je v podstatě tunelování nevládního sektoru," říká Franc. Podle něho musejí být politika a občanský sektor jasně odděleny, neboť každý z nich má ve společnosti jinou roli i jiné metody prosazování svých zájmů.

Naopak zastánci vstupu do politiky vidí průnik do Strany zelených jako nutnou fázi "zelené" politiky a své odpůrce viní z politické nezralosti. Oprávněně také poukazují na fakt, že v západních zelených stranách je vysoký podíl aktivistů mezi členy běžný.

Podle Pavla France ale měly zelené strany smysl tak někdy před dvaceti lety, nyní už prý stranická politika není schopna čelit společenským změnám, kdy reálná moc přechází z volených vlád na nekontrolovatelné nadnárodní korporace. Žádoucí by naopak bylo víc profesionalizovat práci občanského sektoru než rozšiřovat řady bezmocných politiků. "Vždyť oni vlastně jen poslechli to, co jim nepřítel občanské společnosti Václav Klaus celá 90. léta říkal: Pokud chcete do něčeho mluvit, tak vstupte do politiky," dodává Pavel Franc.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist