https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydaje-statniho-ekologickeho-fondu-loni-klesly-na-tretinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výdaje státního ekologického fondu loni klesly na třetinu

21.6.2017 07:00 (ČTK)
Nejvýznamnějším příjemcem podpory uvolněných peněz byla loni Synthesia z koncernu Agrofert, které loni stát proplatil 34,8 milionu korun z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) na Teplárnu Zelená louka; celková dotace od roku 2014 přitom činila 365 milionů korun. / ilustrační foto
Nejvýznamnějším příjemcem podpory uvolněných peněz byla loni Synthesia z koncernu Agrofert, které loni stát proplatil 34,8 milionu korun z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) na Teplárnu Zelená louka; celková dotace od roku 2014 přitom činila 365 milionů korun. / ilustrační foto
Výdaje Státního fondu životního prostředí (SFŽP) loni meziročně klesly na zhruba třetinu a činily 1,07 miliardy korun. Největší podíl peněz, téměř čtvrtina, šla na ochranu ovzduší. Zbytek pak například na zlepšování stavu přírody, zastavování poklesu biodiverzity nebo na ochranu vod. Uvádí to zpráva o hospodaření fondu za loňský rok, kterou dostane pro informaci vláda.
 

Nejvýznamnějším příjemcem podpory uvolněných peněz byla loni Synthesia z koncernu Agrofert, které loni stát proplatil 34,8 milionu korun z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) na Teplárnu Zelená louka; celková dotace od roku 2014 přitom činila 365 milionů korun.

Loňský výdajový limit pro fond byl 1,99 miliardy korun. Výdajový limit se tvoří vždy v polovině předchozího roku, tedy pro loňský rok byl schválen v červnu 2015, sdělil ČTK ředitel fondu Petr Valdmann. "Pro rok 2016 jsme museli vytvořit rezervu výdajů z důvodu dočerpávání prostředků Operačního programu životní prostředí pro léta 2007 - 2013, přičemž v této rezervě byly připraveny i prostředky na půjčky, pokud by obce potřebovaly posílit vlastní zdroje pro řádné dokončení realizace schválených projektů. Tím, že velká část prostředků byla profinancována na konci roku 2015, nebyly v roce 2016 zapotřebí v takové míře," vysvětlil.

Za poslední tři měsíce předloňského roku podle něj proteklo fondem v souvislosti s programem skoro 20 miliard korun, z čehož byla jedna miliarda národních prostředků a zbytek peníze z Evropské unie.

Projekt Synthesie na ekologizaci energetického zdroje s využitím fluidního spalování a obnovitelných zdrojů energie byl podán podle Valdmanna do výzvy v roce 2011 a schválen v roce 2013 za tehdejšího ministra Tomáše Chalupy (ODS). "Projekt byl poslední platbou v roce 2016 ukončen," dodalo ministerstvo životního prostředí.

"Vlastní stavba byla realizována od ledna 2014 do prosince 2015, kdy byl zahájen zkušební provoz. Akce spočívala v instalaci dvou nových kotlů do teplárny Zelená louka s cílem výrazně snížit emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku a tuhých znečišťujících látek o desítky procent a splnit tak nově požadované emisní limity," sdělil ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Jeden z instalovaných kotlů je plynový, druhá je schopný spalovat černé a hnědé uhlí a biomasu. "Celková dotace na projekt byla 365 milionů korun a čerpána byla od roku 2014. Teplárna Zelená louka dodává teplo a elektřinu jak pro potřeby Synthesie, tak několika desítkám dalších subjektů v průmyslovém areálu SemtinZone," připomněl Hanzelka.

V loňském roce se proplácely peníze na projekty u dočerpávání OPŽP do roku 2013 u 1256 projektů. Kromě Synthesie získala peníze například Veolia Energie, Arcelor Mittal Ostrava nebo projekty na zlepšení vodohospodářské infrastruktury například na Vsetínsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist