https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydatny-dest-rozvodnil-reky-a-ricky-a-zkomplikoval-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vydatný déšť rozvodnil řeky a říčky a zkomplikoval dopravu

29.6.2017 12:42 | PRAHA (ČTK)
Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje, v pražském Radotíně napršelo až 110 milimetrů vody.
Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje, v pražském Radotíně napršelo až 110 milimetrů vody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V západní polovině Čech bude až do odpoledne vydatně a vytrvale pršet. Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje, v pražském Radotíně napršelo až 110 milimetrů vody. Vydatné srážky, které přišly po delším období sucha a horka, zkomplikovaly dopravu, zaměstnaly hasiče a zvedly hladiny řek. Dopoledne byl vyhlášen druhý povodňový stupeň na Kocábě ve Štěchovicích, první na Klabavě v Rokycanech a v Hrádku i na Botiči v Praze. Podle meteorologů se mohou rozvodnit řeky také v povodí Úslavy a na menších přítocích dolní Berounky a dolní Vltavy. V Olomouckém kraji vyjíždějí hasiči kvůli následkům silného větru.
 

Povodňová pohotovost je až do pátečního rána v Praze, v okresech Beroun a Praha-západ ve Středočeském kraji a Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj do dnešních 17:00, pršet bude i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Odpoledne mají srážky od jihu slábnout a ustávat.

Meteorologové rovněž upozornili, že voda může podemlít silnice a mosty. Extrémní déšť dnes ráno například přerušil provoz na frekventované železniční trati mezi Prahou a Berounem. Vlaky se zastavily poté, co se u Černošic na trať sesunul svah. V 08:30 byl provoz obnoven po jedné ze dvou kolejí, mezi Radotínem a Dobřichovicemi jezdí nadále náhradní autobusová doprava, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Některé dálkové vlaky jezdily odklonem přes Rudnou u Prahy a nabíraly zpoždění.

Hasiči v Praze a Středočeském kraji evidují od rána zvýšený počet výjezdů, především čerpali vodu ze zatopených sklepů či suterénů domů. Dopoledne museli ze školy ve středočeských Černošicích evakuovat děti kvůli podezření, že voda narušila statiku objektu. U rybníka v Lidicích voda uvěznila dva lidi v autě. Několik sklepů či komunikací bylo zatopeno také v Praze, hlavně v oblasti Radotína, Zbraslavi či Lipenců. V blízkosti radotínské cementárny musela být uzavřena silnice, kudy jezdí i autobusy MHD. Přetéká radotínská vodní nádrž.

V Pardubickém kraji zaznamenali energetici po nočních bouřkách a přívalových deštích osm poruch na vedeních vysokého napětí. Postiženy byly všechny okresy, v současnosti jsou již závady odstraněny. Hasiči v regionu museli na desítkách míst odstraňovat spadlé stromy a větve a čerpat vodu po přívalových deštích.

Komplikace kvůli počasí zaznamenali i v Olomouckém kraji. Už druhý den tam vyjíždějí hasiči do terénu kvůli silnému větru, který způsobuje především pády stromů a větví. Popadané stromy zatarasily na některých místech komunikace, cyklostezky, nad ránem také zastavily provoz na železnici u Štarnova na Olomoucku. Praha

Extrémní srážky dnes hrozí i v Praze. V nejbližší době může na území hlavního města a v jeho okolí spadnout až 30 milimetrů srážek. Varování meteorologů na vydatný déšť s nejvyšším stupněm nebezpečí platí pro hlavní město do dnešních 11:20. Meteorologové ráno vydali výstrahu před extrémními srážkami také pro okresy Beroun, Příbram a Praha-západ.

"Na stanici Praha-Radotín spadlo za posledních šest hodin více než 60 milimetrů srážek. V Praze a jejím okolí nadále vydatně prší, v nejbližších hodinách může spadnout dalších 30 milimetrů," informoval ČTK Český hydrometeorologický ústav. Déšť může podemlít silnice a mosty. Řidiči by měli zpomalit a jezdit maximálně opatrně, může se tvořit nebezpečný aquaplaning.

Několikadenní horké a suché období vystřídaly ve středu odpoledne a v noci na dnešek bouřky a déšť. Vydatně pršet má dnes i v dalších krajích. Středočeský kraj

V části Středočeského kraje extrémně prší a bude tam dál vydatně pršet. Meteorologové ráno vydali výstrahu pro okresy Beroun, Příbram a Praha-západ, a to s nejvyšším stupněm nebezpečí. Upozornili na to, že hrozí podemletí krajnic a mostů. Kvůli sesuvu svahu na trať Praha-Beroun u Černošic byl do 8:30 zastaven provoz vlaků. Od 8:30 se podařilo jednu kolej zprůjezdnit, vlaky nabírají zpoždění až několik desítek minut.

Na stanici Dobřichovice spadlo za posledních šest hodin více než 50 milimetrů srážek. "Na jihozápadě Středočeského kraje i v sousedních okresech Plzeňského a Jihočeského kraje nadále vydatně prší, v nejbližších hodinách může ojediněle spadnout dalších 30 milimetrů," varovali před vytrvalým deštěm meteorologové.

Na frekventované železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl ráno úplně zastaven provoz poté, co se u Černošic na trať sesunul svah. V 8:30 byl provoz obnoven po jedné ze dvou kolejí, i tak ale mezi pražským Radotínem a Dobřichovicemi jezdí nadále náhradní autobusová doprava, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Některé dálkové vlaky jezdí v úseku výluky odklonem přes Rudnou u Prahy a se zpožděním. Komplikace se podle webu Českých drah očekávají až do 21:00.

S omezením musejí počítat také cestující na trati z Kolína do Kutné Hory. Ve Starém Kolíně spadl ráno na koleje strom, do kterého narazil vlak. Při nehodě se nikdo nezranil. Na trati je v současnosti kvůli přetrženým trolejím umožněn provoz pouze po jedné ze dvou kolejí, vlaky nabírají zpoždění. Komplikace na této trati se očekávají až do 18:00.

Na řeče Kocábě ve Štěchovicích u Prahy byl dopoledne kvůli vydatnému dešti vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Meteorologové nevylučují, že Kocába dosáhne třetího stupně a že se rozvodní i další řeky nejen ve Středočeském kraji. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela je evakuována základní škola v Černošicích kvůli podezření, že voda narušila základy objektu.

"Kromě černošické školy zasahujeme také u rybníka v Lidicích, kde voda uvěznila dva lidi v autě. Jedeme tam z Kladna i s jeřábem, kdyby nebylo možné auto vyprostit klasickou cestou, to znamená navijákem," řekl Gabriel.

Podle něj hasiči od 7:00 řešili v souvislosti s počasím celkem 81 událostí, 56 jich stále řeší. "V terénu máme 55 kusů techniky. Nejhorší je situace na Praze-západ, kde evidujeme 26 událostí. Následuje Kladensko se 13 a Berounsko s osmi událostmi," řekl Gabriel. Nejčastěji jsou hasiči voláni k odčerpání vody z domů. Vodu hasiči čerpají například v Kladně, Vonoklasech, Karlštejně nebo ve Velkých Přílepech.

Na Kocábě ve Štěchovicích u Prahy je hlášený druhý stupeň povodňové aktivy. V 11:10 sahala hladina do výše 133 centimetrů, průtok činil 22,6 metrů krychlových za sekundu. Ve středu v 11:00 byl stav hladiny 33 centimetrů a průtok 0.075 metru krychlových za sekundu. Ve Štěchovicích ale hasiči žádnou událost zatím neřeší. Olomoucký kraj

Již druhý den vyjíždějí dnes hasiči v Olomouckém kraji do terénu kvůli silnému větru, který způsobuje především pády stromů a větví. Popadané stromy zatarasily na některých místech komunikace, cyklostezky, nad ránem také zastavily provoz na železnici u Štarnova na Olomoucku. Dosud hasiči zaznamenali 11 výjezdů, nikdo nebyl zraněn. ČTK tom sdělila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči zasahují po celém území kraje, do terénu vyjíždějí od středečního odpoledne. Ve Městě Libavá například spadl strom na část domu a přístřešek. V Březové na Olomoucku zatarasil cyklostezku a v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku odstraňovali hasiči spadlý strom z komunikace. V Bělkovicích - Lašťanech na Olomoucku strom poškodil dráty elektrického vedení, uvedla Hacsiková.

Hasiči dnes zasahovali kvůli ulomené větvi v Dětřichově a také ve Štarnově, kde spadl strom do kolejiště. Silný vítr bude v kraji foukat podle meteorologů i nadále. "Vítr nyní dosahuje průměrné rychlosti čtyři až deset metrů za sekundu, v nárazech je to deset až 15 metrů za sekundu. Vítr bude foukat i v pátek, ale už ne v takové intenzitě," řekl dnes ČTK pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Intenzivní srážky, které jsou v Čechách, se naopak kraji vyhnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist