https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyhlaseni-np-krivoklatsko-lesnicky-park-znehodnoti-mini-kritici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyhlášení NP Křivoklátsko znehodnotí už zřízený lesnický park, míní lesníci

9.5.2016 17:15 | KARLOVA VES (ČTK)
Národní park by mohl být vyhlášen na více než 10 000 hektarech, převážně lesů
Národní park by mohl být vyhlášen na více než 10 000 hektarech, převážně lesů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | JeP / Shutterstock
Případné vyhlášení Národního parku Křivoklátsko podle ředitele Lesnického parku Křivoklátsko Miroslava Pechy lesnický park zčásti znehodnotí. Přílišná ochrana by podle něj mohla až utlumit životaschopnost lesa. Území lesnického parku slouží návštěvníkům jako demonstrace hospodaření v lesích a propaguje přírodní i kulturní hodnoty. Na dnešní akci k pěti letům od založení požehnal lesnickému parku kardinál Dominik Duka.
 

Změnou statusu na Národní park Křivoklátsko by se měla přibližně šestina plochy chráněně krajinné oblasti změnit na národní park. Nyní se čeká na úpravu zákona, která případné vyhlášení parku umožní.

"Naše ambice je dostat se do mezinárodní sítě modelových lesů," uvedl Pecha. Modelové lesy podle něj ukazují ideální propojení trvale udržitelného hospodaření v lesích, které zároveň zachovává přírodní hodnoty a pestrost druhů. Lesníci i ochranáři se podle Pechy shodují na tom, že je třeba les předat dalším generacím v lepším stavu, neshodnou se ale na tom, co to lepší stav přesně je. Lesníci usilují o druhově pestrý les, který naplňuje jeho ekologickou, ekonomickou i sociální funkci. Ochranáři požadují přirozenější vývoj.

Lesní park Křivoklátsko vznikl jako alternativa k národnímu parku, turistům jsou zde k dispozici různé trasy, odstavná parkoviště, přístřešky a informační tabule. Žijí zde vzácné druhy ptáků, raritou je hnízdící pár orla mořského, jdou zde i vydry či bobři, vrátili se sem po desítkách let.

Lesnický park založili společně Lesy ČR, největší soukromý majitel lesů v ČR Jerome Colloredo-Mannsfeld a Česká lesnická společnost Křivoklát. Jeho plocha je zhruba 13 000 hektarů.

Vyhlášení národního parku podporuje ministerstvo životního prostředí, pro je i Středočeský kraj, ten ale nechce jít proti názoru obcí, některé jsou totiž proti. Jako argumenty například uvádějí, že ochrana, kterou zajišťuje status chráněné krajinné oblasti, je dostatečná, část lidí se také obává omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dřeva.

Podle vedoucího správy CHKO Křivoklátsko Petra Hůly má změna péče o živočichy i rostliny na Křivoklátsku spojená s plánovaným vyhlášením národního parku přinést pestřejší přírodu a zabránit privatizaci lesů. Zároveň by to mělo bránit stavbě přehrady na řece Berounce. Změnit by se měl i systém lesního hospodaření, který povede k samovolné obnově.

Národní park by mohl být vyhlášen na více než 10 000 hektarech, převážně lesů. Měl by se rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky. Nynější Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko má rozlohu 628 kilometrů čtverečních. Vyhlášení parku by se dotklo 17 obcí, z nich byla podle dřívějších informací asi polovina pro jeho vznik. Kraj nyní shromažďuje názory obcí. Pak zpracuje stanovisko pro ministerstvo životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist