https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyprava-do-amazonie-objevila-devet-novych-druhu-stromovych-tarantuli2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výprava do Amazonie objevila devět nových druhů stromových tarantulí

16.11.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ekolist.cz)
Stromová tarantule Iridopelma katiae, objevená na stolové hoře v brazilském státě Bahia.
Stromová tarantule Iridopelma katiae, objevená na stolové hoře v brazilském státě Bahia.
Foto | Dr. Rogerio Bertani / Instituto Butantan
Setkání se stromovou tarantulí přijde normálním lidem jako pramalý důvod k radosti, ale výzkumníci z Instituto Butantan v brazilském Sao Paulu jsou v tomto ohledu jiní. Pod vedením Rogéria Bertaniho propátrali oblasti centrální Amazonie a objevili tu hned devět nových druhů pavouků, z nichž někteří patří mezi zástupce dosud „mysteriózní“ skupiny. Jejich výzkum potvrdil, jak málo ještě stále víme o tropických oblastech a živočišných druzích, jež zde žijí.
 

Stromové tarantule známe z několika oblastí Asie, Afriky, Jižní a Střední Ameriky a několika ostrovních lokalit v Karibiku. Pro stromové tarantule jsou typické dlouhé nohy s rozšířením na konci a oproti pozemním tarantulím lehčí a hubenější tělo. Tyto vlastnosti těla tarantulím usnadňují pohyb uvnitř korun stromů.

„Z oblasti Amazonie bylo doposud známo jen sedm druhů těchto pavouků. Teď jich známe šestnáct,“ popisuje lakonicky objev nových druhů Bertani. „Pět popsaných druhů přitom přináleží do „záhadného“ rodu, který byl vytvořen po nalezení jediného živého exempláře v roce 1841. Popsané druhy patří mezi nejmenší zástupce, a podle molekulárních analýz to vypadá, že se jedná o velmi starou, dříve však velmi hojně rozšířenou skupinu.“

Mezi další „objevy“ patří drobné pestrobarevné tarantule, které žijí uvnitř květů bromélií. „Dosud byl popsán pouze jeden druh, který jako jediný žil uvnitř těchto rostlin,“ říká Bertani. „Naše nové nálezy pocházejí z lokalit na stolových horách, kde je minimum stromů, a tak si stromové tarantule musely najít jiný úkryt před slunečním žárem,“ dodává Rogerio Bertani. A protože se jedná o zajímavě vybarvené exempláře, obává se Bertani, aby se nové druhy pavouků nestaly obětí nelegálního obchodu.

Podle Bertaniho série nově popsaných druhů dobře ilustruje, jak málo ještě známe biodiverzitu Amazonie, která se podobně jako brazilský atlantický deštný les, nebo cerrado (savanovitá vegetace v Brazílii) stávají kvůli lidem čím dál více ohroženými.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist