https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-litomericich-ukazuje-holuba-jako-postaka-i-symbol-miru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Litoměřicích ukazuje holuba jako pošťáka i symbol míru

13.1.2016 10:07 | LITOMĚŘICE (ČTK)
V roce 2008 objevila zpráva o pašování mobilů, drog a jiného kontrabandu do jedné z brazilských věznic prostřednictvím poštovních holubů, ale takové doručování je už jen výjimečné
V roce 2008 objevila zpráva o pašování mobilů, drog a jiného kontrabandu do jedné z brazilských věznic prostřednictvím poštovních holubů, ale takové doručování je už jen výjimečné
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Holubí poště, dříve nejrychlejšímu způsobu doručování zpráv, který je dnes pro některé lidi koníčkem, se věnuje nová výstava v litoměřickém muzeu. Ukazuje holuba v roli pošťáka, válečného doručovatele i špiona a představuje ho také jako symbol míru.
 

Pták byl schopen dopravovat soukromé zprávy i vojenské šifrované depeše na vzdálenost stovek kilometrů. Poštovní holub se vyznačuje dokonalým zrakem a dobrou pamětí, vyniká výborným orientačním smyslem. "Holub coby doručovatel zpráv našel konkurenci až v Morseově telegrafu," vyzdvihuje kurátorka výstavy Ladislava Filipová.

V dnešní době internetu, mobilních telefonů a satelitů zájem o kurýrské služby opadl. Sice se v roce 2008 objevila zpráva o pašování mobilů, drog a jiného kontrabandu do jedné z brazilských věznic prostřednictvím poštovních holubů, ale takové doručování je už jen výjimečné.

V Česku se tito opeřenci předvádí při závodech a přehlídkách, kde mají příležitost ukázat, co dokážou. Chovatelství poštovních holubů je vyčleněna část výstavy v litoměřickém muzeu. Návštěvníci uvidí kroužky, přepravky i trofeje. Další část výstavy ukazuje holuba jako symbol míru. Zobrazován tak byl ve výtvarném umění, hudbě, próze i poezii.

Děti si na výstavě mohou vyrobit vlastní poštovní známku s holubem, podívat se na vycpané ptáky i predátory, kterými jsou v případě holubů kuna a jestřáb. Nahlédnout do holubího světa budou moci návštěvníci litoměřického muzea na ornitologické vycházce 20. ledna. Samotná výstava pořádaná ve spolupráci s Poštovním muzeem skončí 28. února.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist