https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-jaderne-elektrarny-summer-v-usa-se-kvuli-prekroceni-rozpoctu-zastavila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba jaderné elektrárny Summer v USA se kvůli překročení rozpočtu zastavila

3.8.2017 09:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jaderná elektrárna Summer v Jižní Karolíně. Ilustrační foto.
Jaderná elektrárna Summer v Jižní Karolíně. Ilustrační foto.
Hlavní investor jaderné elektrárny Summer v Jižní Karolíně, společnost Scana, se rozhodla ukončit výstavbu obou připravovaných bloků. Důvodem je neustálé prodražování výstavby reaktorů. Společnost už do ní vložila 9 miliard dolarů, ale aktuálně dvojnásobné zdražení oproti rozpočtu vedlo k rozhodnutí v projektu nepokračovat. Podle původních odhadů měly dva reaktory AP1000 dodávané společností Westinghouse stát 11 miliard dolarů, poslední odhady se vyšplhaly na 22,9 miliardy. Informuje o tom Hnutí DUHA.
 

Projekt elektrárny Summer společně s výstavbou dvou stejných reaktorů v elektrárně Vogtle ve státě Georgia zapříčinil bankrot společnosti Westinghouse. Ta se na základě uzavřených smluv ocitla v situaci, kdy by za dokončení prodražených reaktorů musela utratit miliardy dolarů, které by ji nikdo nezaplatil. V případě jednostranného odstoupení od smluv by firma musela zaplatit miliardové penále. Rozhodnutí o bankrotu padlo, protože vedení Westinghouse si nemohlo dovolit ani jednu z uvedených variant.

„Rozhodnutí o ukončení výstavby reaktorů v elektrárně Summer není překvapující. Od březnového bankrotu Westinghouse byla tato varianta na stole," říká Karel Polanecký z Hnutí DUHA. "Rozhodně jde o poučný příběh nejen pro soukromé investory, ale také například pro českou vládu, které Westinghouse svůj reaktor stále nabízí. Reaktory AP1000 měly dokázat, že Westinghouse dokáže dodržet rozpočet i harmonogram velkého projektu. Výsledek mluví sám za sebe.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

31.8.2017 21:21
Myslím si, že je to velká škoda, ukončit výstavbu elektrárny v takto pokročilé fázi. Navíc elektrárna není jenom zdrojem příjmu, ale rovněž strategický zájem státu. Bohužel USA takto přišly o vedoucí pozici na jaderném trhu a nyní se těžítko jaderného průmyslu přesunulo na východ, kde stát dokáže pochopit hodnotu takového zařízení pro národní energetiku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist