https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystrida-sumavsky-namestek-manek-reditele-straskeho-uvidime-rika-ministr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vystřídá šumavský náměstek Mánek ředitele Stráského? Uvidíme, říká ministr

21.5.2012 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přesné datum, kdy by měl Jan Stráský ve funkci ředitele skončit, ještě stanovené není. Rozhodnout musí ministr Tomáš Chalupa
Přesné datum, kdy by měl Jan Stráský ve funkci ředitele skončit, ještě stanovené není. Rozhodnout musí ministr Tomáš Chalupa
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
V minulém týdnu se objevila řada spekulací, že dočasný ředitel národního parku Šumava končí ve své funkci. Nejpozději prý v polovině srpna. Podle ministerstva životního prostředí ale přesné datum, kdy by měl Jan Stráský ve funkci ředitele skončit, ještě stanoveno není.
 

Jak podle správy národního parku, tak podle ministra životního prostředí nastoupil Jan Stráský do funkce jako krizový manažer na jasně vymezenou dobu. Podle tiskového mluvčího správy na dvanáct, maximálně osmnáct měsíců. Na tak dlouho odhadl tenkrát ministr Tomáš Chalupa (OD) přípravu návrhu zákona o šumavském parku, kterou dostal na starost právě Jan Stráský. A oněch osmnáct měsíců uběhne 15. srpna.

"Mise současného ředitele je dočasná a je odvislá od řady úkolů a jedním z nich je zákon o Šumavě, v tomto ohledu já to vnímám a na této věci nic neměním. Kdy pan ředitel skončí a kdo bude jeho nástupce, to bych považoval i za lidsky slušné dohodnout nejdříve s panem ředitelem," odpověděl ministr Tomáš Chalupa na dotaz Ekolistu.cz.

O dalším působení současného ředitele musí podle správy parku rozhodnout ministr Chalupa, stejně jako o jeho nástupci. "Ředitel nikoho nenavrhuje. O jméně nového ředitele rozhodne ministr Chalupa," dodává tiskový mluvčí správy parku Pavel Pechoušek.

Kdo by se tedy mohl stát novým ředitelem parku? Tím, aby si našel svého nástupce, zaúkoloval ministr Jana Stráského již při jeho jmenování. Zároveň mu doporučil, aby do svého týmu vzal někoho z kandidátů, které více než před rokem ministerská komise doporučila za ředitele správy národního parku. Tím se stal současný náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Právě on by se tedy podle logiky zadání měl stát novým ředitelem.

Že jej jako svého nástupce navrhne, potvrdil Ekolistu.cz ještě v únoru i Jan Stráský. "Jiřího Mánka jsem si vybral proto, že byl z Národního parku Šumava před lety vyhozen za to, že chtěl bojovat s kůrovcem. Hodnotit jej, jestli může, nebo nemůže být ředitelem, je na ministrovi životního prostředí," řekl tenkrát Jan Stráský.

Bude ministr Chalupa respektovat návrh současného ředitele? "Uvidíme," odpověděl na dotaz Ekolistu.cz s tím, že má pro odstoupení ředitele Stráského "plán B". Konkrétnější ale být nechtěl.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist