https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacni-netopyri-nasli-ukryt-v-bunkrech-izraelske-armady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřVzácní netopýři našli úkryt v bunkrech izraelské armády

31.1.2012 01:04 | PRAHA (Ecomonitor)
Bunkr má poskytovat ochranu svým obyvatelům před útoky zvenčí. A přesně to plní skupina podzemních budov na břehu řeky Jordán. Namísto vojáků izraelské armády ale chrání vzácné netopýry, informovalo zpravodajství BBC.
 

Vědci objevili v Izraeli dvanáct původních druhů netopýrů. Ti žijí v oblasti sto kilometrovém pásu mezi Galilejským jezerem a Mrtvým mořem na západním břehu řeky Jordán.

Soustavu bunkrů armáda již nepoužívá, oblast je ale stále plná minových polí a lidé se jí proto vyhýbají. Právě toho využily netopýři a po odchodu armády budovy obsadili. „Jejich původní místa výskytu, jeskyně v horách, byly do značné míry zničeny. Netopýři ale jsou natolik chytří, že se nastěhovali do míst, které lidé vybudovali, ale pak je opustili,“ komentuje nález netopýrů Aviam Atar z izraelského úřadu pro správu parků.

Některé vnitřní prostory v bunkrech byly upraveny tak, aby se na nich mohly netopýři lépe zachytit. Hladké zdi a stropy byly rozbité nebo naopak pokryté montážní pěnou, aby se netopýři měli za co zavěsit. „Zjistili jsme, že se rádi věší na telefonní dráty, tak jsme do budov přidali další prvky jako jsou lanka nebo sítě, abychom jich přilákali víc,“ vysvětluje Aviam Atar.

Podle článku BBC Online Bats find shelter in Israeli bunkers zveřejněném 27. 1. 2012.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist