https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzdelavaci-programy-narodniho-parku-podyji-navstivilo-30-000-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzdělávací programy Národního parku Podyjí navštívilo 30 000 dětí

29.6.2016 11:15 | ZNOJMO (ČTK)
Změnila se i infrastruktura pro turisty. Zatímco před rokem 1989 se lidé mohli vydat jen na dva krátké okruhy nedaleko Znojma, dnes na zájemce čekají desítky kilometrů značených turistických, cyklistických i koňských stezek
Změnila se i infrastruktura pro turisty. Zatímco před rokem 1989 se lidé mohli vydat jen na dva krátké okruhy nedaleko Znojma, dnes na zájemce čekají desítky kilometrů značených turistických, cyklistických i koňských stezek
Vzdělávací programy pro školy a školky pořádané Národním parkem Podyjí na Znojemsku navštívilo za 25 let od vzniku parku bezmála 30 000 dětí. Správci chráněného území v průběhu čtvrt století opravili pět rybníků a vybudovali osm tůní pro obojživelníky, řekl ČTK mluvčí parku David Grossmann. Národní park Podyjí si v těchto dnech připomíná čtvrt století existence, vznikl 1. července 1991, vyhlášen byl nařízením vlády z 20. března 1991.
 

Podyjí se rozkládá na levém břehu řeky Dyje. Oblast byla za komunismu před světem zcela uzavřená. Dohlíželi na ni pohraničníci, díky tomu se příroda Podyjí zachovala ve velmi dobrém stavu.

Správa parku se mimo jiné snaží o návrat tradiční pastvy na vřesoviště a další území bez lesů. Ročně tak nechá spást zhruba 75 hektarů vřesovišť. Jedná se také o tom, že na louky bude kvůli spásání trávy v letošním roce vypuštěno stádo divokých koní.

Změnila se i infrastruktura pro turisty. Zatímco před rokem 1989 se lidé mohli vydat jen na dva krátké okruhy nedaleko Znojma, dnes na zájemce čekají desítky kilometrů značených turistických, cyklistických i koňských stezek. "Lidé mohou také přímo v terénu získávat informace z řady infopanelů nebo z mobilní aplikace," uvedl mluvčí.

V parku roste 77 druhů chráněných rostlin, zájemci tam najdou i 18 druhů orchidejí. Žije tam 65 druhů savců a 152 druhů ptáků. V parku se daří i sedmi druhům plazů, například užovce stromové.

Čeká se, zda se do Podyjí po letech nevrátí i v ČR mimořádně vzácná kočka divoká. "V terénu máme rozmístěné fotopasti, ale zatím se její výskyt na našem břehu nepotvrdil," uvedl Grossmann.

Za čtvrt století se výrazně proměnila druhová skladba lesa. Zatímco v roce 1992 v parku rostlo přes 41 procent jehličnanů, v současné době je v něm přes 80 procent pro území Podyjí přirozenějších a původních listnatých dřevin. "Z lesů také přestaly mizet staré a popadané stromy. A na téměř polovině území dostávají přednost přirozené procesy nad zásahy člověka," uvedl Grossmann.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Na rakouské straně hranice na něj od roku 2000 navazuje Národní park Thayatal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist