https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzniku-faunaparku-ve-frydku-mistku-ma-pomoci-dlouhodoby-pronajem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzniku faunaparku ve Frýdku-Místku má pomoci dlouhodobý pronájem

12.7.2017 02:20 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku, který chce v areálu bývalého ředitelství společnosti Slezan vytvořit lokalitu pro trávení volného času, by v nejbližších dnech mohl s majitelem pozemků, společností Slezan Holding, uzavřít nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Pro spolek by to znamenalo větší šanci dosáhnout na dotace a více se tak přiblížit realizaci svých záměrů. Řekl to mluvčí firmy Slezan Holding Tomáš Fridrich a předseda spolku Petr Dvořáček.
 

"Faunapark představuje vhodné využití území, a proto ho podporujeme. Smlouva na dobu neurčitou stvrzuje, že to myslíme vážně," uvedl předseda představenstva Slezanu Jiří Karásek.

Slezan podle něj počítá s využitím celého území, jehož součástí by byl právě i faunapark. "Zadali jsme zpracování studie využití celého areálu, jejímž výsledkem by mělo být co nejefektivnější využití území. Vidíme příležitost i v souvislosti s blízkým areálem TJ Slezan, kde rovněž vlastníme část pozemků," doplnil Karásek. Podle něj chce společnost při dalším využití území spolupracovat s městem, s nímž jedná i o dalších projektech, které chce zveřejnit v následujících měsících.

Faunapark by měl vzniknout nedaleko řeky Ostravice v místě, kde v minulosti fungovala minizoo. Lokalita by měla sloužit jako oddechová zóna, její součástí by byla nejen menší kontaktní zoo s domácími zvířaty, ale například i dětské hřiště a v budoucnu třeba kavárna.

Park je nyní ale v zanedbaném stavu a spolek se tak chce nejprve zaměřit na audit stromů. "Asi 40 nebo 50 let tam nebyla dělaná žádná údržba stromů, takže chceme provést jejich audit a následnou údržbu. Chceme vůbec zajistit bezpečnost parku a chtěli bychom i vyčistit původní chodníky a uvést je do provozuschopného stavu. Na to budeme čerpat dotaci z města Frýdek-Místek," uvedl Dvořáček. Připomněl, že v lokalitě jsou zároveň v plánu i další akce pro veřejnost jako letní kino, přednáška mladé generace beskydských architektů nebo speciální den zaměřený na psy.

Fridrich doplnil, že za symbolickou jednu korunu ročního nájemného bude mít spolek k dispozici plochu bývalého parku rodiny Landsbergerů včetně klubovny a dalšího zázemí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist