https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-vybidl-slovensko-k-opatrenim-na-ochranu-bukovych-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světový fond na ochranu přírody vybídl Slovensko k opatřením na ochranu bukových pralesů

23.5.2017 07:00 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenské úřady již v minulosti čelily kritice za nedostatečnou ochranu karpatských bukových pralesů, slovenští ekologové dokonce navrhli vyškrtnout slovenskou část bukových lesů ze seznamu světového přírodního dědictví. Bratislava tehdy problémy se zajištěním ochrany území přiznala. / ilustrační foto
Slovenské úřady již v minulosti čelily kritice za nedostatečnou ochranu karpatských bukových pralesů, slovenští ekologové dokonce navrhli vyškrtnout slovenskou část bukových lesů ze seznamu světového přírodního dědictví. Bratislava tehdy problémy se zajištěním ochrany území přiznala. / ilustrační foto
Světový fond na ochranu přírody (WWF) vybídl Slovensko k urychlenému schválení opatření na ochranu karpatských bukových pralesů, které podle organizace mohou být poškozeny kromě jiného stávajícími hospodářskými aktivitami. Bratislava již v minulosti přiznala problémy ohledně zajištění ochrany své části karpatských bukových lesů.
 

Na prestižní seznam výjimečných světových přírodních a kulturních památek UNESCO se oblast unikátních bukových pralesů v oblasti Karpat na území Slovenska a Ukrajiny dostala v roce 2007. O čtyři roky později byl seznam rozšířen o staré bukové lesy Německa.

"Karpatské bukové pralesy představují výjimečnou přírodní hodnotu nejen z pohledu Slovenska, ale i v globálním kontextu. Existuje riziko, že navždy ztratíme hodnotné vzácné lesy a mnohé chráněné druhy, které v nich žijí. Je nejvyšší čas, aby vláda Slovenské republiky převzala politickou odpovědnost za ochranu tohoto významného území," uvedl ředitelka slovenské pobočky WWF Miroslava Plassmannová.

Organizace poukázala na návrh rozhodnutí komise světového dědictví UNESCO, že slovenská část lokality je nadále ohrožena těžbou dřeva, a to navzdory posílení kapacit státní ochrany přírody.

Podle WWF je potřeba zavést vhodnou péči o území pralesů a fungující systém kompenzací vlastníků lesů, který zajistí skutečnou ochranu lokality.

Slovenské úřady již v minulosti čelily kritice za nedostatečnou ochranu karpatských bukových pralesů, slovenští ekologové dokonce navrhli vyškrtnout slovenskou část bukových lesů ze seznamu světového přírodního dědictví. Bratislava tehdy problémy se zajištěním ochrany území přiznala, což zdůvodnila nesouhlasem vlastníků lesních pozemků se zařazením části lokalit do chráněné zóny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist