https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/xena-po-boku-greenpeace-bojuje-proti-firme-shell-obsadila-tezebni-lod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřXena po boku Greenpeace bojuje proti firmě Shell. Obsadila těžební loď

26.2.2012 18:31 | AUCKLAND (Ekolist.cz)
„Chápat tání ledu ne jako varováni pro lidstvo, ale jako výzvu k další těžbě je šílenství,“ říká Xena -  Lucy Lawlessová
„Chápat tání ledu ne jako varováni pro lidstvo, ale jako výzvu k další těžbě je šílenství,“ říká Xena - Lucy Lawlessová
V pátek spolu se šesti dalšími aktivisty obsadila herečka Lucy Lawlessová, proslavená rolí princezny bojovnice Xeny, loď v přístavu Taranaki. Ta měla právě vyplout, aby pro firmu Shell připravila vrty pro tři těžební věže v arktických vodách. Podle aktivistů těžba devastuje pobřeží Aljašky.
 

Loď Noble Discoverer měla vyplout na cestu dlouhou šest tisíc námořních mil, aby vyvrtala na třech různých místech těžební body pro ropné věže v Čukotském moři. Novozélandští aktivisté Greenpeace lodi zamezili vyplout.

Aktivisté, včetně herečky proslavené seriálem o bojovnici Xeně, na lodi vyšplhali na 53 metrů vysokou těžní věž, kde vyvěsili transparenty „Zastavte Shell“ a „Zachraňte Arktidu“. Aktivisté na lodi v neděli večer stále pobývali, nakonec blokáda trvala 77 hodin. V pondělí, čtvrtý den blokády, byli aktivisté zatčeni a zadrženi. Podle internetové stránky novozélandských Greenpeace jsou obviněni z vloupání.

Podle Greenpeace ale akce vyvolala celosvětovou vlnu protestů. Vedoucí manažeři firmy Shell prý do svých e-mailových schránek dostali přes 140 000 protestních emailů.

„Podmořská těžba ropy je sama o sobě dost špatná, ale dělat něco takového v Arktidě, jednom z nejmagičtějších míst planety, to je skutečně příliš,“ prohlásila Lucy Lawlessová s tím, že se do akce pustila kvůli svým dětem. Prý nechce, aby žily ve světě, kde se ničí dosud nedotčené území a místo, kde žijí lední medvědi, kvůli ropě.

„Chápat tání ledu ne jako varováni pro lidstvo, ale jako výzvu k další těžbě je šílenství,“ dodala s tím, že hlavní příčina uvolnění přístupu k arktickým ložiskům je změna klimatu. Kterou způsobuje spalování fosilních paliv. Podle herečky tak firma Shell chce vydělávat na změnách klimatu.

Shell je první velká ropná společnost, která sází na těžbu v arktických vodách jako na klíčoovu strategii. Když prý firma v navrtání ložisek toto léto uspěje, budou jí následovat další ropní giganti, tvrdí Greenpeace. Podle aktivistů by prý zásoby ropy z arktických vrtů pokryly současnou celosvětovou spotřebu na pouhé tři roky.



reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist