https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-havarovaneho-vlaku-v-australii-vyteklo-31-500-litru-kyseliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z havarovaného vlaku v Austrálii vyteklo 31 500 litrů kyseliny

29.12.2015 14:20 | SYDNEY (ČTK)
Až 31 500 litrů kyseliny sírové patrně vyteklo z nákladního vlaku, který v neděli havaroval v odlehlé oblasti nedaleko města Julia Creek v australském státě Queensland. Tamní policie dnes podle serveru abc.net.au oznámila, že vlak převážel 819 000 litrů této nebezpečné žíraviny. Původní odhad byl přitom 200 000 litrů. V jednom z vozů je patrně trhlina.
 

Kolem místa nehody zůstává dvoukilometrová bezpečnostní zóna. Přístup záchranných čet stále komplikují záplavy v oblasti. Testy nicméně ukázaly, že uniklá chemikálie nezasáhla žádné vodní zdroje. "Zdá se, že v tuto chvíli (kyselina) neuniká z žádného dalšího vagonu," uvedla policie v prohlášení.

Příčina nehody, při níž vykolejila lokomotiva a všech 26 vagonů a tři strojvůdci byli lehce zraněni, dosud není známá. Vyšetřovatelé nyní zkoumají i možnost, že při incidentu mohly hrát roli i záplavy.

Vlak patří společnosti Aurizon. "Týdně se uskuteční čtyři převozy tohoto druhu," uvedla firma v prohlášení.

Kyselina sírová je žíravina, která může při kontaktu s pokožkou způsobit těžké popáleniny. Její využití v průmyslu je velmi široké, používá se například při výrobě hnojiv, chemikálií, plastů, léčiv nebo barviv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist