https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-londynske-oxford-street-bude-pesi-zona-mozna-uz-za-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z londýnské Oxford Street bude pěší zóna možná už za rok

6.11.2017 23:16 | LONDÝN (ČTK)
Záměr vytvořit pěší zónu dlouhou zhruba 800 metrů a vedoucí od stanice metra Oxford Circus po křižovatku s Orchard Street počítá i se zákazem vjezdu pro cyklisty. Na snímku z roku 2007 je zkušebně uzavřená Oxford Street.
Záměr vytvořit pěší zónu dlouhou zhruba 800 metrů a vedoucí od stanice metra Oxford Circus po křižovatku s Orchard Street počítá i se zákazem vjezdu pro cyklisty. Na snímku z roku 2007 je zkušebně uzavřená Oxford Street.
Už v prosinci příštího roku by z velkého úseku obchodní ulice Oxford Street v Londýně mohla zmizet motorová vozidla. Takový je alespoň nový záměr londýnského starosty Sadiqa Khana, informovala BBC. Záměr vytvořit pěší zónu dlouhou zhruba 800 metrů a vedoucí od stanice metra Oxford Circus po křižovatku s Orchard Street počítá i se zákazem vjezdu pro cyklisty.
 

Oxford Street je jednou z nejznámějších nákupních ulic na světě a každý týden po ní projdou přes čtyři miliony lidí. V rámci boje se znečištěním ovzduší starosta Khan loni oznámil její přerod v pěší zónu do roku 2020. Teď chce změny urychlit, aby přišly spolu se zprovozněním nové železniční tratě Crossrail vedoucí pod centrem britské metropole.

Veškerý provoz ve směru od východu na západ bude podle plánu na Oxford Street zrušen, zůstat by mohl na některých ulicích, které ji křižují. Úřad starosty dále navrhuje srovnat úroveň chodníků a silnice pro usnadnění pohybu a instalovat po celé délce nově vzniklého bulváru umělecká díla. Uzavření významné dopravní tepny londýnského centra chce kompenzovat zřízením nových stanovišť pro vozy taxi v blízkosti Oxford Street a také vybudováním nových cyklotras v paralelních ulicích.

"Oxford Street je známá po celém světě, každoročně ji navštíví miliony lidí a za trochu déle než rok by se ikonický úsek na západ od Oxford Circusu mohl proměnit v pěší bulvár bez provozu," řekl Khan. "Společně s příchodem Elizabeth Line (název tratě Crossrail - pozn. red) dozná oblast kolem Oxford Street opravdu velkých změn," dodal starosta.

Realizace plánu podle deníku The Guardian vyjde město na 60 milionů liber (1,7 miliardy Kč) a má zejména přispět ke zlepšení ovzduší. Právě kvůli tomu například začalo město v říjnu od řidičů starších aut za vjezd do centra vybírat "daň za znečištění". The Guardian podotýká, že Oxford Street je také dějištěm častých dopravních nehod a v čase špičky se tam tvoří kolony.

O finální podobě transformace budou londýnské úřady jednat do 17. prosince. Příští rok na jaře by se měly zaobírat budoucností úseku na východ od Oxford Circus.

<
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist