https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-popelnice-se-bude-v-hradci-kralove-dal-platit-500-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za popelnice se bude v Hradci Králové dál platit 500 korun

14.10.2016 17:00 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Poplatky za popelnice zůstanou v roce 2017 ve stotisícovém Hradci Králové stejné jako letos, kdy základní platba činí 500 korun za dospělou osobu. Zůstává i poloviční tarif 250 korun pro děti do 14 let a lidi nad 70 let. S vyhláškou zachovávající ceny dnes souhlasila rada města. Poplatek 500 korun radnice zavedla v roce 2008, a od té doby jej neměnila. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.
 

Na poplatcích za popelnice město letos vybere asi 36,5 milionu a dalších 11 milionů zřejmě získá od společnosti Ekokom za třídění obalových odpadů. Vybrané poplatky ale zdaleka nepokrývají náklady na svoz a likvidaci odpadů ve městě, radnice systém dotuje ze svého rozpočtu. Celkové náklady na odpady letos budou činit asi 85 milionů korun. Vedle vyvážení popelnic zahrnují i provoz sběrných dvorů, kompostování či likvidaci černých skládek a vraků aut.

Kromě klasických popelnic se v Hradci Králové také vyvážejí nádoby s bioodpadem a od letošního dubna si mohou lidé zdarma požádat i o nádoby na třídění odpadů z plastu a papíru. Město chce vyšším třídění snížit objem netříděných odpadů ukládaných na skládku a ušetřit na platbách za likvidaci odpadů. Svoz a likvidaci odpadů v Hradci zajišťuje společnost Hradecké služby, kterou spoluvlastní firma Marius Pedersen a město.

Nejvyšší poplatek, 650 korun, má nyní v hradeckém kraji Náchod, při platbě do konce února však úhrada činí snížených 450 korun na osobu. V Jičíně základní výměra poplatku činí 492 korun, Rychnov nad Kněžnou má základní taxu na 500 korunách a Trutnov na 480 korunách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist