https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-smrt-losu-u-brna-muze-neprostupnost-krajiny-mini-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za smrt losů u Brna může neprostupnost krajiny, míní ochránci přírody

14.6.2016 16:18 (Ekolist.cz)
Losa u Brna se podařilo odchytnout pomocí narkotizační pušky. Zvíře nicméně později uhynulo, stejně jako jeho mládě
Losa u Brna se podařilo odchytnout pomocí narkotizační pušky. Zvíře nicméně později uhynulo, stejně jako jeho mládě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Losi, kteří zahynuli v těchto dnech u Brna, nejsou jedinými velkými živočichy, jenž v posledních letech doplatili na lidmi vybudované bariéry v krajině, připomínají odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Pro zvířata jsou nepřekonatelnou překážkou silnice i rozšiřující se zástavba.
 

„Pro velké savce je klíčová prostupnost krajiny, protože potřebují velký životní prostor. Losi a dálnice D1 jsou typickým příkladem – dálnice tvoří bariéru, kterou zvířata překonávají jen velmi obtížně. Například pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je klíčové, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska,“ vysvětluje Václav Hlaváč z AOPK.

Nejčastěji doplácí na silniční provoz menší živočichové – vydry nebo obojživelníci. V loňském roce podle ochranářů srazila auta také dva rysy v Beskydech a čtyři rysy na Šumavě. Starší záznamy uvádějí, že v roce 2013 zahynul rys na dálnici D1 a o rok dříve byl sražen vlk v Beskydech.

„Připravujeme návrh ekologické sítě, která by na celém území naší republiky stanovila migrační koridory, které by měly pohyb živočichů usnadnit. Obdobné navazující ekologické sítě jsou navrženy také například v Německu a Polsku," doplňuje Václav Hlaváč.

Už nyní se během rekonstrukce dálnice D1 mají vybudovat čtyři nové ekodukty, úprav se dočkají i stávající mosty. Projekt, který nyní AOPK zpracovává ve spolupráci se společností EVERNIA, Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a Centrem dopravního výzkumu by měl vymezit migrační koridory na celém území ČR. Jeho výstupy by poté měly být podkladem pro územní plánování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

14.6.2016 19:24
No už aby ty migrační koridory byli co nejdříve vybudovaný,chudáci zvířata.Kde už mají kvůli roztahující se lidské populaci žít.
Odpovědět
MM

Milan Milan

15.6.2016 10:10
Nevím kteří ochránci přírody co tvrdí, ale honit losi na koních, pak vrtulníkem jako na safari je docela podivný způsob jak je dostat mimo dálnici. Navíc netuším kam je po uspání chtěli převézt? Ve světě je běžné nízké drátěné oplocení kolem vybraných dálnic a silnic. Nějaké úřednicky určené koridory by napřed musel zvěři pudově využívající letité migrační stezky vysvětlit. Ale určitě ne takovým stresujícím způsobem jak teď předvedli na těchto losech. Volně žijící velké zvéře to není opička uteklá ze ZOO.
Odpovědět
JV

Josef Vrána

15.6.2016 21:40
Losi nezahynuli, ale byli neodborně uštváni a tím usmrceni. V zákoně jsou stanoveny podmínky ochrany pro silně ohrožené druhy, které byly porušeny. Osoby odpovědné za tuto blamáž, by se měly zodpovídat. Je to ostuda takto zacházet se zvířaty.
Odpovědět
mi

20.6.2016 12:12
A pak prý že neznalost zákona neomlouvá.
Takže kdo tedy bude postižen z těch, kteří akci nařídili...? ;-)
Můžete hádat. :-))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist