https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-snizeni-energeticke-narocnosti-15-budov-zaplati-jablonec-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za snížení energetické náročnosti 15 budov zaplatí Jablonec víc

24.6.2016 12:58 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Projekt na snížení energetické náročnosti 15 nejztrátovějších městských objektů se Jablonci nad Nisou o čtvrtinu prodraží. Cena kvůli dodatečným opatřením stoupla na 39 milionů korun. Větší ale budou i úspory nákladů, které se z původních 3,8 milionu korun ročně zvýší na čtyři miliony. Na jednání zastupitelstva o tom dnes informoval náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Úsporná opatření pro město zajišťuje společnost ENESA a právě z ušetřených peněz je bude radnice v příštích deseti letech splácet.
 

"Už se projektuje a začala i realizace. A jak to při rekonstrukcích bývá, v některých objektech se zjistilo, že něco je jinak nebo že by se to mělo udělat ještě efektivněji," řekl ČTK Vele. Některé změny podle něj zdražení nepřinesly, jiné ano. "Třeba v bazénu nebyla zahrnuta kompletní rekonstrukce měření a regulace. Když tam technici nastoupili, zjistili, že by to také bylo třeba udělat, tak jsme to přidali," řekl Vele. Podobné opatření je podle něj třeba i v nedaleké sportovní hale, kde se to ale bude muset dělat samostatně, aby město neporušilo zákon. Zakázku by to totiž zdražilo o více než 30 procent a bylo by nutné vypsat novou soutěž.

Nejnákladnější budou úpravy v městském plaveckém bazénu, které přijdou téměř na 7,3 milionu korun. "Už se tam pracuje, vše probíhá za provozu," řekl Vele. Není to přitom první investice do bazénu. Už v roce 2002 prošel objekt modernizací, o sedm let později radnice investovala do tepelných čerpadel, která předehřívají vodu. Hlavním zdrojem tepla byla ale pára z centrálního zásobování, od loňského října je bazén stejně jako sousední městská hala napojen na novou plynovou kotelnu a bazén potřeboval moderní systém regulace. "Až teď nám tepelná čerpadla začnou díky regulaci skutečně přinášet úsporu nákladů," dodal Vele.

Na centrální systém zásobování teplem jsou napojeny i další čtyři z řešených objektů, většinou jde o školy a mateřské školy. Sedm jich má vlastní plynové kotelny a tři vytápí elektřina. Staré plynové kotle nahradí moderní efektivnější zdroje, modernizace čeká i systémy vytápění a regulace, napojeny budou na centrální dispečink. "V mateřských školách Arbesova a Kokonín nahradí elektrické vytápění plynové, které je až třikrát levnější," řekl již dříve energetický specialista firmy ENESA Jakub Slavíček. Elektrické vytápění ve školce v Pasekách nahradí kombinace plynového kotle a tepelného čerpadla, protože plynová přípojka tam nemá dostatečnou kapacitu.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist