https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-vykaceni-lesa-kvuli-sjezdovce-dostala-firma-pokutu-3-2-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za vykácení lesa kvůli sjezdovce dostala firma pokutu 3,2 milionu

25.11.2015 09:24 | OSTRAVA (ČTK)
Za nepovolené vykácení lesa pro novou sjezdovku v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku dostala společnost Capital group Service pokutu 3,2 milionu Kč. ČTK o tom informoval ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě Karel Kozubek. Firma, po jejímž jednateli Radomíru Prusovi pátrá policie kvůli podezření z dotačních podvodů, tvrdila, že kácela les napadený kůrovcem. Lyžařský areál Armáda je mimo provoz a podle informací ČTK ani letos sjezdovky v provozu nebudou.
 

"Společnost ve druhém pololetí roku 2012 vykácela lesní porosty na souvislé ploše o výměře přibližně 1,5 hektaru, a to včetně porostů mladších než 80 let," uvedl Kozubek. Firma už dříve obvinění označila za nesmyslná. "Co se týče toho kácení, je to normální kůrovcová těžba, kterou jsem naopak povinen dělat. Pokud ji nebudeme provádět jako firma, tak dostaneme půl milionu pokuty," řekl Prus ČTK v únoru roku 2013.

O dva měsíce později na něj policie vydala mezinárodní zatykač. Souvisí s údajnými dotačními podvody se škodou okolo 300 milionů korun. "V tomto případě už byla podána obžaloba. Krajský soud v Ostravě ji ale vrátil k došetření. Proti tomu jsme se odvolali. Vrchní soud v Olomouci o odvolání rozhodne pravděpodobně do konce roku," řekl ČTK žalobce Karel Kalda. Podle něj se Prus zdržuje Seychelách. "Tvrdí to obviněný i jeho obhájce," řekl Kalda.

Prusovo vyjádření k aktuálně udělené pokutě se proto ČTK nepodařilo získat. Podle Kozubka firma kromě samotného kácení také vyfrézovala pařezy a provedla terénní úpravy. Vše v ochranném pásmu CHKO Beskydy. "Tím vytvořila podmínky nejenom pro působení vodní eroze a škodlivých činitelů, ale neoprávněně také využívala lesní půdu k jiným účelům," doplnil.

Nelegální zásah společnosti Capital group Service je podle inspekce závažný také tím, že se před ním neuskutečnil proces EIA, tedy posouzení stavby na životní prostředí, nebylo vydáno ani žádné z příslušných povolení orgánu státní správy lesů, Správy CHKO Beskydy a stavebního úřadu. "Část zásahu navíc pachatel realizoval v územním systému ekologické stability - ve funkčním regionálním biokoridoru a v regionálním biocentru Smolkov," dodal ředitel inspekce Erik Geus.

V historii oddělení ochrany lesa a oddělení ochrany přírody Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava jde podle inspekce zatím o odborně i procesně nejnáročnější případ nelegální těžby lesních porostů spojený s nelegálním využíváním lesní půdy.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist