https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabijeni-slonu-v-africe-nestoupa-mozna-dokonce-mirne-klesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zabíjení slonů v Africe nestoupá, možná dokonce mírně klesá

29.7.2016 05:50 | NAIROBI (ČTK)
V současné době je zakázán veškerý obchod se slonovinou pocházející od afrických slonů. Na ilustračním snímku upytlačený slon.
V současné době je zakázán veškerý obchod se slonovinou pocházející od afrických slonů. Na ilustračním snímku upytlačený slon.
Rychlý nárůst případů nelegálního zabíjení slonů v Africe, který začal od roku 2006, nyní již nepokračuje a počet případů možná i klesá. Vyplývá to podle serveru BBC z analýzy dat získaných během několika posledních let. Odborníci ovšem upozorňují, že situace je na celém kontinentě velmi různorodá. Někteří experti se navíc domnívají, že za současnými pozitivnějšími výsledky stojí spíše fakt, že je menší počet slonů, které by pytláci mohli zabíjet.
 

Při vyhodnocování situace v této oblasti se sledovaly dva důležité záznamy monitorující slony, které se považují za spolehlivé indikátory stavu.

Před několika měsíci první z nich, program zaměřený na monitorování nelegálně zabitých slonů, ukázal, že počet mrtvých slonů, který narůstal od roku 2006, dosáhl svého vrcholu v roce 2011 a od té doby již nevzrůstá.

I když se tedy současný trend pohybuje správným směrem, stále bylo v období 2003 - 2015 v Africe zabito přes 14.000 slonů.

Přečtěte si článek Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?

Druhý soubor dat pochází z informačního systému zaměřeného na obchod se slonovinou. Ten ukazuje, že zatímco nelegální obchod se slonovinou dosáhl svých vrcholů v roce 2012 a 2013, tak v roce 2014 nastal pokles.

Na jihu Afriky je pytláctví na nízké úrovni, jinak je tomu v jiných částech kontinentu.
Na jihu Afriky je pytláctví na nízké úrovni, jinak je tomu v jiných částech kontinentu.

Data vztažená k celé Africe jsou tedy pozitivní, ale regionální rozdíly jsou podle odborníků výrazné.

Například jih Afriky je oblastí, kde pytláctví zůstává stabilně na nejnižší úrovni na kontinentě.

Východní Afrika vykazuje pokles případů pytláctví, a to již čtyři roky za sebou.

Ve střední a západní Africe je stav nejvážnější, v těchto částech Afriky mnohem více slonů umírá vinou pytláků než z přirozených příčin.

"Je to potřeba chápat tak, že případy pytláctví mohou klesat, ale v některých případech je to jen proto, že sloní stáda jsou vážně zdecimovaná," uvedla podle BBC expertka na problematiku ochrany zvířat žijících ve volné přírodě Susan Liebermanová.

V současné době je zakázán veškerý obchod se slonovinou pocházející od afrických slonů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist