https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zablesk-v-ocich-prozradi-silenou-kravu-pise-redorbit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záblesk v očích prozradí šílenou krávu, píše RedOrbit

15.11.2010 10:58 | DES MOINES/HODONÍN (Ecomonitor)
Že šílenství je někomu vidět na očích, může platit nejen o lidech, ale i o kravách. Výzkumníci z univerzity v Iowě vedení Jacobem Petrichem odhalili souvislost mezi projevy spongiformní encefalopatie, známější jako nemoc šílených krav (BSE), a odrazivostí světelných paprsků od sítnice očí potenciálně nakaženého skotu. V aplikované podobě by se tak nemoc u nemocných zvířat dala zjišťovat bez nákladného pitevního rozboru mozkových tkání, píše RedOrbit.
 

Zásadní objevy jsou učiněny často náhodně, většinou při výzkumu v odlišných souvislostech. Petrich původně analyzoval kadáver 73 ovcí na přítomnost BSE, aby si v rámci rutinní kontroly povšiml, že povrchová vrstva oční bulvy vydávala při nasvícení infikovaných těl trochu jiný „odlesk“. „Kusy s pozitivním nálezem vykazovaly na sítnici větší fluorescenci, navíc odrážené paprsky byly více strukturované,“ popisuje Petrich. Nález si vysvětlil tak, že priony napadající tkáň centrálního nervového systému narušují v průběhu infekce i tvorbu pigmentu na sítnici, a způsobují tak odlišnou odrazivost světla.

„Nedetekujeme přímo prion sám o sobě, ale díváme se na škodu, o které si myslíme, že ji neurologickým působením vytváří,“ tvrdí Jacob Petrich. „Poruchou tvorby pigmentů na sítnici, které normálně absorbují světlo, odráží oční bulvy světlo jiným způsobem.“ Prakticky by se tak dal zjišťovat výskyt BSE i u živých zvířat. Ale jak popisuje Petrich: „Je trošku problematické přimět živou ovci, aby stála na jednom místě a nechala si dostatečně dlouho svítit do oka.“ Spektrální analýza odrazivosti světla u BSE pozitivních exemplářů zatím závěry týmu výzkumníků potvrzují. „Tato jednoduchá prohlídka se ale dá provádět i bezprostředně po smrti zvířat na jatkách, aby se kontaminované maso nedostalo do prodeje,“ říká Petrich.

Článek byl otištěn na serveru RedOrbit dne 12. 9. 2010 po názvem „Cattle Eyes May Reveal Mad Cow Disease“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist