https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabory-pudy-pro-prumysl-a-dalnice-nebudou-vybor-stahl-navrh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zábory půdy pro průmysl a dálnice nebudou, výbor stáhl návrh

9.11.2011 12:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Návrh měl pomoci výstavbě strategických průmyslových zón. U nich by o vynětí půdy ze zemědělského fondu rozhodovala vláda. Šlo by jen o případy, kdyby byl investorem stát a cílem měl být rozvoj těchto zón. Na snímku průmyslová zóna Jih ve Slaném
Návrh měl pomoci výstavbě strategických průmyslových zón. U nich by o vynětí půdy ze zemědělského fondu rozhodovala vláda. Šlo by jen o případy, kdyby byl investorem stát a cílem měl být rozvoj těchto zón. Na snímku průmyslová zóna Jih ve Slaném
Elektrické dráty, silnice nebo průmyslové zóny nebude i nadále možné na zemědělské půdě stavět bez poplatku. Umožňoval by to přílepek k zákonu o podporovaných zdrojích energie, který předložil hospodářský výbor. Samotný navrhovatel však označil dotčené body jako nehlasovatelné. I nadále bude stát za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu platit.
 

Přílepek k zákonu o podporovaných energiích navrhli poslanci v hospodářském výboru, který nakonec sám návrh na nový paragraf zákona o ochraně zemědělského půdního fondu stáhl. Podle jeho předsedy Milana Urbana (ODS) se návrh týkal pouze dopravní a energetické infrastruktury a také tří strategických průmyslových zón.

„Tedy v žádném případě se nejednalo o to, že by developeři mohli mít příležitost získat nebo vyjímat půdu bezplatně,“ prohlásil Urban. Podle něj měl návrh pomoci tomu, aby nebyly zastaveny investice nebo aby se státní peníze nepřelévaly z místa na místo. Což se děje například při výstavbě dálnic, kdy Státní fond dopravní infrastruktury prostředky ze svého rozpočtu vyplatí půdnímu fondu. „Což tak úplně nedává smysl,“ dodal Urban.

Návrh měl podle Urbana také pomoci výstavbě strategických průmyslových zón. U nich by o vynětí půdy ze zemědělského fondu rozhodovala vláda. Šlo by jen o případy, kdyby byl investorem stát a cílem měl být rozvoj těchto zón.

„Po diskusi jsme usoudili, že nebudeme tuto část považovat za hlasovatelnou, protože by mohla být považována za možný přílepek,“ vysvětil stažení návrhu Urban.

„Je to typický přílepek, který může negativně ovlivnit zákon o ochraně zemědělského půdního fondu a dotkne se až dvou třetin případů záborů půdy,“ tvrdí poslanec Antonín Seďa (ČSSD). Na druhou stranu prý chápe, proč hospodářský výbor přílepek navrhl. „Protože se má trošku spravit stav, kdy různé organizace hází klacky pod nohy třeba stavbám dopravní infrastruktury.“

Podle poslance je ale zbytečné zabírat ornou půdu na místo využití existujících opuštěných průmyslových areálů. Podle něj zůstávají poplatky za zábor zemědělské půdy nízké. Ty se přitom od letošního ledna zvýšily, poprvé po téměř dvaceti letech.

Návrh odmítá i Pavol Lukša z TOP 09. "Zemědělská půda představuje strategickou surovinu, u které musí existovat určitá míra ochrany a regulace," říká. Podle něj může růst světové populace a zvyšující se poptávka po potravinách způsobit prudké zvýšení ceny potravin a snižování jejich dostupnosti. "Na tato rizika nebudeme moci zareagovat, pokud bude v České republice pokračovat úbytek orné půdy v průměru o 15 hektarů denně a my jej ještě budeme podporovat osvobozením od odvodů," dodal Lukša.

V devadesátých letech se v Česku zastavělo více jak 5000 hektarů, ale mezi roky 2000 a 2010 to bylo již přes 25 000 hektarů, konstatuje studie o české krajině vypracované za ministra životního prostředí Ladislava Mika. Návrh na bezplatné vynětí je také v rozporu s prohlášením vlády, které slibuje „účinnou ochranu půdy a účinnější systém ochrany před zábory“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist