https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranne-stanice-jsou-kvuli-pocasi-v-pohotovosti-situaci-komplikuji-zbytecne-odebrana-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranné stanice jsou kvůli počasí v pohotovosti. Situaci komplikují zbytečně odebraná mláďata

29.5.2014 13:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zesláblý rorýs
Zesláblý rorýs
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Patrk Sláma / ČSOP
Záchranné stanice se připravují na předpovídané bouřky a deště. Pohotovost mají pracovníci stanic všech českých i moravských krajů. Po loňském roce, který byl fatální pro mnoho čápů, rorýsů a vlaštovek se ve stanicích obávají toho, že si počasí znovu vybere svou daň. Příjmy promáčených a vysílených ptáků už začaly. Obrovským problémem je však obsazenost stanic mláďaty. Mnoho z nich bylo navíc do stanice umístěno zbytečně.
 

Díky neznalosti, neinformovanosti a mnohdy i touze po zviditelnění se, přijímají stanice zbytečně desítky ptačích mláďat denně, stěžují si jejich provozovatelé. Zbytečně přinášejí lidé z přírody někdy i zajíčky a srnčata, která pomoc vůbec nepotřebují.

Lidé si podle záchranářů dokonce mnohdy vymýšlí, aby zvíře do stanice dostali. „Tvrdí, že se jedná buď o holátko, nebo naopak zraněného, pomoc potřebujícího dospělce. Přesto, že se snažíme si pravost výpovědí ověřit, podrobně se vyptáváme na vzhled a chování jedince, případně si vyžádáme zaslání MMS fotografie, až na místě se utvrzujeme v tom, že šlo opět o planý poplach,“ popisuje nepříjemné zkušenosti David Zítek z Pražské zvířecí záchranky. Lidé i přesto často trvají na převezení zvířete do záchranné stanice, mnohdy i vyhrožují a obviňují pracovníky z nekompetentnosti.

Český svaz ochránců přírody, pod který spadá 29 záchranných stanic po celé ČR, proto apeluje na veřejnost, aby zbytečně nepřivolávali jejich pracovníky ke zdravým mláďatům. Zvláště v těchto dnech je totiž nezbytné, aby pracovníci stanic stíhali zajistit pomoc akutním případům.

Lidé by neměli sbírat v klidu ležící srnčata či zajíčky ani po zemi poskakující větší ptáčata. Je běžné, že takto "ptačí dorostenci" poznávají svět v době, kdy ještě neumí dobře létat, ale hnízdo už jim je "malé". I v tuto dobu jsou stále střeženi a krmeni svými rodiči.

Zvířecí záchranku je třeba volat jen pokud se jedná o spadlé hnízdo s holaty, či o evidentně zraněné ptáky. V každém případě, ještě dříve než se lidé volně žijícího živočicha ujmou, je dobré situaci konzultovat s odborníky. Kontakty na jednotlivé stanice naleznete na stránce www.zachranazvirat.cz, nebo na telefonu centrálního dispečinku 774 155 155.

Pokud Vám není osud zraněných volně žijících živočichů lhostejný, budou ochránci zvířat vděční také za finanční dar na konto 33 55 33 22/0800 nebo dárcovskou SMS 30,- ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI.


reklama
Bývalý tankodrom dnes zachraňují kozy
Načeratický kopec je opuštěný vojenský tankodrom. Vojenská činnost zde v minulosti vytvořila rozsáhlé plochy řídkých trávníků a míst s obnaženým substrátem. Dnes se na ochraně vzácného biotopu podílejí kozy a ovce.



reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist