https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahadne-cary-na-obloze-zadne-chemtrails-ale-obycejna-kondenzace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záhadné „čáry“ na obloze? Žádné chemtrails, ale obyčejná kondenzace

16.2.2018 12:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z běžících motorů letadel (pístových, proudových, turbovrtulových) unikají stejně jako z motorů automobilů na zemi výfukové plyny.
Z běžících motorů letadel (pístových, proudových, turbovrtulových) unikají stejně jako z motorů automobilů na zemi výfukové plyny.
Foto | Andreas. / Flickr
Máte rádi konspirační teorie a věříte na fenomén chemtrails? Pak raději nečtěte dál, dočkali byste se zklamání. Ony záhadné pruhy, které se na obloze za letadly vytváří, jsou totiž jen obyčejné kondenzační stopy po činnosti motorů. Nikdo jimi nešíří bakterie a viry, i když samozřejmě trochu chemické jsou. Pokud tedy budeme považovat vodu za chemikálii.
 

Ano, naši pradědové si skutečně pamatují oblohu čistou, neprotnutou podezřelými bílými pruhy. Kondenzační čáry se totiž na nebesích začaly objevovat teprve poté, co letadla dokázala efektivně vystoupat do patřičných výšin. Tedy do standardní letové výšky sedmi až dvanácti kilometrů, kde panují trochu odlišné klimatické podmínky. Konkrétně pak poměrně dost řídký vzduch a velmi nízká teplota, okolo minus padesáti stupňů Celsia.

Z běžících motorů letadel (pístových, proudových, turbovrtulových) unikají stejně jako z motorů automobilů na zemi výfukové plyny. A určitě jste si už někdy povšimli, že šedivě mlžný „kouř ze čmoudících aut“ jde lépe vidět, když je zima. Jak to? Proto, že se horký plyn unikající z motoru auta mísí s chladným vzduchem venku. Dochází ke kondenzaci, vysrážení a zkapalnění vodních par. A to samé se odehrává i ve výšce deseti kilometrů nad zemí, kde je jen opravdu velká zima. Kde že se berou ty „vodní páry“?

Většina známých pohonných hmot a leteckých paliv vychází z uhlovodíků. A právě narušením pevných vazeb těchto uhlovodíků při spalování za přístupu vzduchu dochází k uvolnění energie, která roztáčí motor. Výsledkem reakce je onen viditelný „kouř“, respektive oxid uhličitý a voda. Převážně, protože paliva nejsou „čistá“. Ve zjednodušení: benzin obohacený olovem, spalovaný na zemi, nám dává výfukový plyn s příměsí olova. A spalovaná letecká paliva, v závislosti na své receptuře, kromě oxidu uhličitého a molekul vody uvolňují trochu síry, rtuti a dusíku. Záleží na aditivech.

Vodní pára ale pořád hraje ve složení prim. Jenže má tu smůlu, že se v případě letadla objeví ve značně „zmrzlém“ prostředí. Velice rychle se z ní stanou drobné vodní kapičky, nebo ledové krystalky. A ta dlouhá bílá čára je tvořena právě jimi. To, jak dlouho pak na obloze stopa vydrží, je dílem závislé na teplotě vzduchu, vzdušné vlhkosti, atmosférickém tlaku a vzdušném proudění v místě vzniku. Jiné záhady v tom není. Letadla za sebou tedy nenechávají „chemtrails“, ale přesněji řečeno „contrails“. Kondenzační čáry.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JA

Josef Andrle

17.2.2018 17:17
Vážený pane redaktore,něco vám napíši,nepíšete pravdu.Toto co vy nazýváte jako normální jev?Víte,jsem starší člověk a pamatuji dost,ale to co nyní vidím na obloze,a trvá to cca 5-7 let,předtím nikdy na obloze žádné taková dlouhé čáry nebyli.byl jsem na vojně,přímo kde byl tenkrát letecký koridor,viděl jsem tisíce a tisíce letadel,ale za žádným z nich nikdy žádná stopa nebyla,sleduji oblohu denodenně,od rány do večera,vidím letadla,pokud tyto by měli bát běžné linky,tak by tedy měli měli létat ve stanovenou dobu na stejném místě.Místo toho vidím tři druhy letadel,jeden typ nenechává žádné stopy,těch je pár denně,další typ je,po kterých stopy do pár desítek vteřin mizí,těch jsou denně stovky,jeden čas jsem napočítal 1200 letadel za 36 hodin??????????další jsou ty,za kterými stopy vůbec nemizí,naopak se roztahují tak,že zacloňují slunce.To také převážně dělají,že většina těch posledně jmenovaných létá na straně,kde je slunce.Vidím letadla,která evidentně dělají stopu a když opouští nějaký prostor,stopa za nimi přestává,nebo naopak,letí letadlo,dělá dlouhou stopu,pak stopa přestane,letadlo udělá otočku a letí zpět a stopa se objevuje,to chcete tvrdit,že toto dělají běžné linky,že se vrací v půlce cesty????????????pak vidím letadla,celá černá,bez pozn,znaků?která let.spol.má černá letadla,pouze jedna,a to zločinecká organizace NATO,v jejich režii se vše děje.Nevím,kolik vám je let,ale pamatuji,že bývalo slunce žluté a pobyt na něm vám bez ochrany do hodiny způsobil,že jste téměř skončili v nemocnici,dnes to slunce je bílostříbrná koule,která téměř nehřeje a vůbec neopaluje?????Po celodenním pobytu na slunci jsem neopálený,max lehce začervenalé ruce.Jinak internet je toho plný včetně seriozních článků,podstatné je to,pozorovat oblohu,ne letmo,ale pravidelně,na Facebooku přidávají lidé z celé Evropy i ze světa fota těchto stop,stačí si jen něco přečíst,sám si vše fotí,,psal jsem prezidentovi,na vládu čr,min.život.prostředí,min.zdravotnictví,český hydrometeoroligický ústav,zaslal stovky fotek a reakce?žádná ani jedna instituce neodepsala.tak je to jasné.nejsem žádný fanatik,ale dobrý pozorovatel,vidím přírodu,vše hyne,hmyz,ptáci,bydlím na vesnici,šeřík mi už dva roky nekvete,stará lípa také,proč??měl jsem zde léta čmeláky,vyváděli mladé a v r.2016 mi začli padat mrtví na zem,a na nebi stovky letadel?sýkorky byli každou zimu,už není ani jedna a tak bych mohl pokračovat.tráva ztrácí zelenou barvu,bývala svěží,tmavě zelená,dnes bledozelená,chybí paprsky,jak jsem dočetl,jsou na obloze rozptýleny částice,které brání pronikání UV a IČ záření radary zvanými HAARP.Tak prosím nelžete.Pro mě jste velký lhář,nic jiného.Pro lidi to nedopadne dobře.I pro vás,který toto vehementně popírá???????????
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

18.2.2018 00:53
Jsou dny, kdy vidíte kondenzační čáry ráno, a pak už celý den ne. Někdy je vidíte celý den. Vše záleží na vlhkosti a teplotě v letové hladině. Vlivem termiky která vzduchem vertikálně míchá, může v určitém místě být situace jiná, proto se za letadlem v jistých místech přestane tvořit. Někdy si vezměte dalekohled a koukněte jak za letadlem vznikají. Za jasného dne jich bývá hodně ráno. Nad námi létají desítky společností, a armáda. To by se museli z celého světa domluvit, a říci: V tu v tu hodinu všichni pouštíme chemii nad ČR! Situace na vaší zahradě je smutná, ale viníka bych hledal na zemi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist