https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrady-leci-brnenska-lipka-uci-socialni-pracovniky-zahradni-terapii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrady léčí. Brněnská Lipka učí sociální pracovníky zahradní terapii

27.1.2016 07:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
K vyvýšeným záhonům se nemusí klienti sklánět. Speciálně upravené záhony pak umožňují zahradničit i lidem na vozíku
K vyvýšeným záhonům se nemusí klienti sklánět. Speciálně upravené záhony pak umožňují zahradničit i lidem na vozíku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jednou z metod, jak zlepšit život nemocným lidem či seniorům se zdravotními potížemi může být zahradní terapie. Jak zahrady pro terapii upravit a jak terapii zařadit do praxe nyní zahradníkům, správcům budov a sociálním pracovníkům, radí jihomoravské zařízení pro environmentální zařízení Lipka.
 

„Každý jsme určitě někdy slyšeli pořekadlo, že příroda léčí, a mnozí z nás to mohou také z vlastní zkušenosti potvrdit. Zahradní terapie proto využívá příznivý pobyt v zahradě k léčbě nebo rehabilitaci lidí s různými obtížemi. Pomoci ale může i při přepracování, k odbourání stresu či předcházení syndromu vyhoření,“ říká Dana Křivánková, organizátorka a lektorka kurzů.

Samotná terapie nemusí znamenat jen tradiční relaxaci v zahradě. Speciálně upravené chodníčky s různými povrchy mohou například klientům po úrazech nebo s problémy pohybového ústrojí pomoci získat zpět jistotu při chůzi. „Vhodné je také vykonávání jednoduchých zahradnických prací, při nichž má člověk možnost pozorovat zázraky přírody z blízka. Trhání květin je zase skvělým tréninkem jemné motoriky a vůně rostlin může pomoci čichu aktivovat paměť a vybavit vzpomínky," doplňuje Dana Křivánková. Ideální pro tyto činnosti jsou vyvýšené záhony, k nimž se klienti nemusí sklánět. Klientům zahradní terapie může být přizpůsobeno i zahradní náčiní jako hrábě, motyčky nebo rýč, aby s nimi nebyla práce tolik fyzicky náročná.

Zatímco v zahraničí má už zahradní terapie mezi léčebnými metodami své místo, v České republice se s ní pacienti zatím příliš často nesetkají. „Podobné zahrady jsou většinou k vidění v okolí nemocnic, léčeben či domů pro seniory. Stále jich ale není dostatek. V Brně se s nimi můžete setkat na pracovištích Lipky – v Jundrově, Soběšicích, v Kamenné kolonii a Pisárkách nebo v bohunické nemocnici, kde slouží především pacientům psychiatrické kliniky,“ vyjmenovává Dana Křivánková.

Školské zařízení Lipka letos připravilo dva dlouhodobé kurzy. První se zabývá zakládáním přírodních a terapeutických zahrad a jejich údržbou, druhý kurz je určen pro ergoterapeuty, rehabilitační i sociální pracovníky, kterým poradí, jak zahradu zahrnout do terapeutických metod. Součástí kurzů jsou také exkurze do přírodních zahrad v Rakousku, na Moravě i v Čechách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist