https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-chovu-zpusobi-kozesinove-farme-na-svitavsku-velke-ztraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákaz chovu způsobí kožešinové farmě na Svitavsku velké ztráty

13.6.2017 11:00 | VÍTĚJEVES (ČTK)
Kožešinová farma ve Vítějevsi chová asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadí k největším v zemi. Kožešiny norků prodává prostřednictvím aukce do ciziny, například do Finska, Kanady nebo Dánska, liščí zpracovává většinou sama na kožešinové výrobky. / ilustrační foto
Kožešinová farma ve Vítějevsi chová asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadí k největším v zemi. Kožešiny norků prodává prostřednictvím aukce do ciziny, například do Finska, Kanady nebo Dánska, liščí zpracovává většinou sama na kožešinové výrobky. / ilustrační foto
Pro majitele kožešinové farmy ve Vítějevsi na Svitavsku by znamenal zákaz chovu velké ztráty. Do jeho vybudování vložili několik milionů korun. Na venkově by také obtížně hledali jiné uplatnění. Sněmovna ve středu schválila, že kožešinové farmy mají skončit v závěru ledna 2019, normu ještě posoudí Senát. Podle bývalé spolumajitelky chovu Marie Ducháčkové se zatím ukončení činnosti neplánuje, řekla ČTK. Farmu s manželem už předali dceři.
 

"Pokud nám vydrží stroje a vše, co je k tomu potřeba, budeme pracovat, co to půjde. Pokud bychom museli obnovovat nějaké drahé věci, tak třeba skončíme o rok dřív, ale zatím ne," uvedla Ducháčková.

Kožešinová farma ve Vítějevsi chová asi 3000 norků a 500 až 600 lišek, což ji řadí k největším v zemi. Kožešiny norků prodává prostřednictvím aukce do ciziny, například do Finska, Kanady nebo Dánska, liščí zpracovává většinou sama na kožešinové výrobky. Podle Františka Ducháčka v roce 2014 museli chovatelé kvůli požadavkům Evropské unie za několik milionů korun zvětšit klece a upravit chov. Dotace na farmu nikdy neměli. Náklady na likvidaci farmy odhaduje na 1,5 až dva miliony korun, hodnotu farmy odhadují na čtyři miliony korun.

"Nikoho to nezajímá. Jejich idea je přednější než život lidí," řekla Ducháčková k rozhodnutí Sněmovny.

Sedmasedmdesátiletá žena se chovu kožešinových zvířat věnuje s manželem několik desítek let, úvěru se vždy vyhýbali. Před časem farmu předali dceři, s provozem jí ale stále vypomáhají. Začne-li zákaz platit, požádají majitelé o kompenzace od státu. Dostat by měli až roční čistý zisk vypočítaný jako průměr posledních pěti let. "To je výsměch všem chovatelům," míní Ducháčková.

Chov ve Vítějevsi byl v minulosti terčem kritiky ochránců zvířat. Sdružení Svoboda zvířat v roce 2004 upozornilo na farmu protestní akcí. Účastníci nejprve obléhali farmu a pak i dům Ducháčkových. Demonstrace vyvrcholila prudkou výměnou názorů mezi oběma stranami, obešla se však bez jakýchkoli násilností. V roce 2005 z ní někdo vypustil do volné přírody přes 1000 lišek a norků, majitelé odhadli škodu na 750.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist