https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakon-o-narodnich-parcich-rozdelil-politiky-i-verejnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákon o národních parcích rozdělil politiky i veřejnost

21.2.2017 12:00 | PRAHA (ČTK)
V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je ale lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody.
V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je ale lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Nová pravidla pro národní parky rozdělila politickou scénu i veřejnost. Poslanci odpoledne projednají novelu zákona o ochraně přírody, kterou jim senátoři vrátili s úpravami, které posilují práva šumavských obcí. Krátce před hlasováním se oba tábory snaží emotivně přesvědčit o svých argumentech poslance, a to formou peticí, tiskových zpráv nebo happeningů.
 

Kritici senátních změn se obávají toho, že úpravy ohrozí nejcennější části šumavské přírody a umožní vstup developerů a lobbistů do chráněných území. Ekologové, ochránci přírody, vědci či ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) proto vedou kampaň za přijetí původní sněmovní verze.

Senátní návrh dnes zase přijde přímo do Poslanecké sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman, podporuje ho také většina z více než dvacítky obcí, které v národním parku Šumava leží. Tvrdí, že zákon má chránit přírodu, ale nesmí zapomínat také na lidi, kteří tam žijí. "Jediný Senát navrhl skutečné otevření národního parku pro veřejnost. Vládní návrh Šumavu otevírá pouze pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti Šumavy pro úpravu běžkařských tratí," uvedl v dnešním prohlášení předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosty šumavské Modravy Antonín Schubert. Kampaň odpůrců senátního návrhu je podle něj demagogická a neetická.

V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je ale lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody. Pro sněmovní verzi se v minulých dnech vyslovila i platforma Vědci pro Šumavu, akademici, někteří umělci či ředitelé národních parků. Výzvu k odmítnutí senátního návrhu a podpoře původní sněmovní verze zákona podepsalo podle organizátorů za čtyři týdny 45.000 lidí.

Pět minut před polednem se dnes na Malostranském náměstí v sousedství Sněmovny uskutečnil mítink, na němž politici, vědci, ekologičtí aktivisté nebo umělci podpořili ochranu divoké přírody v národních parcích a apelovali na poslance, aby odmítli "ničivou" verzi horní komory. "Přijetí senátního zákona by podkopalo ochranu nejcennějších klenotů naší přírody. Z národních parků by zbyl jenom název," tvrdí Hnutí Duha.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale podobné výroky o zániku šumavského národního parku považuje za hysterické. Senátní verze podle něj nezničí přírodu, ale dá jen šumavským obcím obdobná práva jako ostatním. I nadále budou všechny podnikatelské či stavební záměry podléhat přísným schvalováním, dodal. "Senátní novela je v zájmu občanů Šumavy a citlivého rozvoje tohoto unikátního území," uvedl v tiskové zprávě Štěch.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist