https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zasedani-mmf-a-ssb-prekrocila-rozpocet-o-125-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zasedání MMF a SSB překročila rozpočet o 125 milionů Kč

31.10.2000 17:35 | PRAHA (ČIA)
Především větší výdaje na závěrečné úpravy Kongresového centra prodražily pořádání pražských zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Skupiny Světové banky (SSB) o 125 milionů korun oproti původnímu rozpočtu. Celkové náklady vzrostly z avizovaných 935 milionů korun o 13,5 procenta na 1,06 miliardy korun. "Přesto rozpočet zasedání skončil přebytkem 26 milionů korun," řekl na dnešní tiskové konferenci vládní zmocněnec pro pořádání výročních zasedání Zdeněk Hrubý.
 

Zbylé peníze budou vráceny do státního rozpočtu. Z něj bylo na zasedání vynaloženo 580 milionů korun plus 45 milionů pro ministerstvo vnitra a pět milionů korun pro ministerstvo obrany. Česká národní banka přispěla 350 miliony korun, technické zařízení bylo prodáno za 113 milionů korun a pronájmy vynesly 50 milionů korun. Firmy akci sponzorovaly 43 miliony korun.

Jak uvedl Zdeněk Hrubý, nejdražší na pražských zasedáních byl nájem Kongresového centra a dočasné úpravy, které stály 330 milionů korun. Výdaje na technologie dosáhly 237 milionů korun, za bezpečnost a dopravu organizátoři zaplatili shodně 108 milionů korun.

Podle statistiky organizačního centra se pražských zasedání zúčastnilo 15 455 lidí, z nichž 1771 bylo novinářů. "Oproti předchozím letům přijelo výrazně více oficiálních delegátů, pozorovatelů a výkonných ředitelů institucí," řekl Zdeněk Hrubý.

Podle průzkumu téměř všichni účastníci hodnotili Českou republiku, Prahu i průběh výročních zasedání velmi kladně. "Negativní hodnocení se objevovala jen ojediněle, například v oblasti stravování," uvedl Zdeněk Hrubý. To však bylo zapříčiněno údajně tím, že ankety se zúčastnilo pouze 54 respondentů, z nichž většina při akci pracovala jako personál.

Proto i uvedené výdaje za celou dobu jejich pobytu dosáhly průměrně pouze 2079 USD. "Předpokládáme, že oficiální účastníci utratili zhruba až dvakrát více," uvedl Zdeněk Hrubý. Podle průzkumu se respondenti v tuzemsku zdrželi nejčastěji šest až sedm dní a také 10 dní. Zdeněk Hrubý ovšem uznal, že lidé, kteří vrátili dotazníky, nebyli reprezentativním vzorkem a získané informace jsou tedy pouze indikativní.

Kateřina Drongová


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist