https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastavte-krutou-prepravu-hospodarskych-zvirat-na-dlouhe-vzdalenosti-zadaji-ochranci-zvirat-spolu-s-ester-geislerovou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastavte krutou přepravu hospodářských zvířat na dlouhé vzdálenosti, žádají ochránci zvířat spolu s Ester Geislerovou

13.9.2017 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Obchodování se živými jatečními zvířaty, které vyžaduje jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti, je podle ochránců zvířat zbytečné a mělo by být nahrazeno obchodováním s masem.
Obchodování se živými jatečními zvířaty, které vyžaduje jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti, je podle ochránců zvířat zbytečné a mělo by být nahrazeno obchodováním s masem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Compassion in World Farming
Na dnešek je vyhlášen Mezinárodní den STOP přepravě živých zvířat, za kterým stojí mezinárodní organizace Compassion in World Farming. Ve více jak třiceti zemích světa budou probíhat akce jednotlivců i skupin, upozorňující na kruté podmínky při přepravě živých zvířat na dlouhé vzdálenosti. V Česku se zapojili i herci Ester Geislerová a Václav Jiráček. Informuje o tom Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v ČR.
 

„V loňském roce se z ČR vyvezlo do Turecka víc jak 76 tisíc kusů skotu. Jsme jedním z největších vývozců živých zvířat do této země. Investigativní záběry zdokumentovaly nemocná a umírající česká zvířata během přepravy a brutální zacházení s býky na tureckých jatkách, kde se zabíjí bez omráčení," říká Romana Šonková. "Legislativu na ochranu zvířat nelze při přepravě mimo EU vymáhat. A proto v naší petici žádáme české zákonodárce, aby tento neuvěřitelně krutý a přitom zbytečný obchod ukončili.”

Nejnovější průzkumy ochranářských organizací z letošního léta prokazují, že situace se stále nezlepšuje a miliony zvířat dál trpí při přepravě ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva, vody a odpočinku.

Herečka Ester Geislerová podporuje petici proti dálkové přepravě hospodářských zvířat.
Herečka Ester Geislerová podporuje petici proti dálkové přepravě hospodářských zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Compassion in World Farming

Zvířata se přepravují i v extrémním počasí, mnohá se cestou zraní či onemocní. Přepravují se také zvířata příliš mladá či vysokobřezí. Dopravní prostředky bývají přeplněné a špatně vybavené. To vše zvířatům způsobuje utrpení či dokonce smrt.

Mnoho zvířat se vyváží ze zemí s právní ochranou zvířat do zemí bez právní ochrany zvířat, kde je po strastiplné cestě čeká velmi hrubé zacházení a brutální porážka bez omráčení. Obchodování se živými jatečními zvířaty, které vyžaduje jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti, je podle ochránců zvířat zbytečné a mělo by být nahrazeno obchodováním s masem.

K podpisu petice vyzývají čeští herci Ester Geislerová a Václav Jiráček. „Utrpení a zla je okolo nás všude dost. Některé nevidíme, nebo spíš nechceme vidět. Ale když už se o něm dozvíme, tak musíme jednat,“ vzkazují Geislerová a Jiráček.

Mezinárodní den v ČR organizují Compassion in World Farming a Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku s podporou Společnosti pro zvířata – ZO ČSOP, Otevři oči, OBRAZu, Svobody zvířat, Přírodě naproti, Nadace na ochranu zvířat, NESEHNUTÍ, Farmy Naděje a Slepice v nouzi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist