https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zazracne-bakterie-nebyly-zazracne-vedci-se-spletli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

„Zázračné bakterie“ nebyly zázračné, vědci se spletli

27.5.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Řízené spalování ropy uniklé do vod Mexického zálivu.
Řízené spalování ropy uniklé do vod Mexického zálivu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Polly Bennett / United States Coast Guard
V lednu se na titulní stránky novin (i Ekolistu) dostala zpráva o tom, že Mexickému zálivu zasaženému katastrofou ropné plošiny Deepwater Horizon bezmála zázračně pomohly bakterie, které s překvapivou rychlostí rozložily ropné produkty znečišťující vodu. Vědecký článek přinesl respektovaný časopis Science – a ten samý dnes přináší text, který závěry této studie zpochybňuje a konstatuje, že účinek bakterií nebyl jednoznačně prokázán.
 

Tato „oprava“ má podle autorů nové studie dalekosáhlé důsledky pro ekosystém Mexického zálivu, ale také pro obecný pohled na debatu o klimatických změnách. Metan představoval zhruba dvacet procent uhlovodíků uniklých z prasklých vrtů a vědci z jeho „rychlé likvidace“ usuzovali, že to je dobrá zpráva pro diskuse o různých katastrofických scénářích, dle nichž by se tak příroda dokázala „vyrovnat“ s velkými výrony tohoto plynu z mořského dna, k nimž může docházet. Nyní ovšem tato úvaha zjevně ztrácí na opodstatnění.

Není jasné, co se „dole“ děje

Autorka nové studie profesorka Samantha Joye již v minulých měsících závěry o bakteriích zpochybňovala. Z jejích výzkumu, uváděla, jasně vyplývá, že ropné produkty nezmizely, pouze klesly do větších hlubin. Nyní své pochybnosti formulovala do podobny vědeckého textu.

Studie uvádí, že model užitý v původním textu je zjevně chybný. „Naším úkolem zůstává zjistit, co se stalo s metanem uniklým z vrtů, dospět k hlubšímu pochopení faktorů, které ovlivňují působení mikroorganismů při podobných událostech,“ uvádí Joye. „Jsem si jista, že se musíme ještě hodně dozvědět o environmentálních faktorech regulující procesy s metanem ve vodách Mexického zálivu i jiných oblastech.“

Vypadá to však podle ní, že bakterie v těchto procesech nehrají zásadní roli. „Mnoho dat ukazuje, že z mořského dna uniká do atmosféry značné množství metanu. Z toho vyplývá, že mikrobiální filtr není příliš efektivní,“ dodává autorka. Naráží tím zjevně na další ze závěrů lednového textu, dle nějž mikroorganismy brání některým skleníkovým plynům dostávat se do atmosféry.

Autoři původní studie ovšem na svých závěrech trvají a kritiku odmítají.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist