https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zazracne-bakterie-selhaly-ropa-dal-dusi-zivot-v-mexickem-zalivu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zázračné bakterie selhaly, ropa dál dusí život v Mexickém zálivu

22.2.2011 01:00 | PRAHA/WASHINGTON (Ekolist.cz)
Záchranné týmy se snaží spálit část ropy uniklé z vrtu Deepwater Horizon.
Záchranné týmy se snaží spálit část ropy uniklé z vrtu Deepwater Horizon.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Paul Rooney / United States Coast Guard
Nejprve to vypadalo jako zázrak: vědce zkoumající vody znečištěné po loňské havárii plošiny BP zaskočilo, že ropné produkty mizí překvapivou rychlostí. Vysvětlení? „Zázračné bakterie“ spasily ekosystém a nečistoty rozložily. Nyní se ovšem ukazuje, že to takový zázrak nebyl – jiní vědci nyní tvrdí, že ropy je tam pořád hodně, jen klesla do větších hloubek, kde ničí vše živé.
 

„Magické mikroorganismy možná rozložily tak deset procent nečistot,“ prohlásila Samantha Joyeová, která se znečištěním zabývá na University of Georgia, „Pořád je tam toho opravdu hodně,“ dodala s tím, že její záběry ukazují nebývalé škody a mnoho mrtvých živočichů.

Jak to je s tím zázrakem?

Tyto závěry jsou v přímém rozporu s předchozími informacemi, dle nichž se vše zlepšuje opravdu hodně rychle. Podle studie publikované před několika týdny v časopise Science bakterie ještě v hlubině oceánu poměrně rychle rozložily především unikající metan. „Metan byl kompletně zlikvidován do počátku září, stalo se to velmi rychle a hodně nás to překvapilo,“ sdělil tehdy médiím jeden z autorů studie David Valentine, profesor geochemie.

Katastrofa ropné plošiny Deepwater Horizon se stala nejhorším neštěstím svého druhu v americké historii. Odhaduje se, že metan představoval zhruba dvacet procent uhlovodíků, které unikly z prasklých vrtů. Autoři studie nyní v reakci na nová zjištění pouze konstatovali, že jejich výzkum se týkal jiných oblastí a že trvají na svých závěrech.

Jde o zásadní debatu, protože americká vláda podle svého zmocněnce Kennetha Feinberga počítá s optimistickými závěry původní studie a předpokládá, že Mexický záliv se „téměř úplně“ zotaví z následků havárie do roku 2012.

Samantha Joyeová to ovšem na základně svých nových poznatků kategoricky odmítá. „Já jsem tam dole na dně byla. Viděl jsem to vlastníma očima. Do roku 2012 to rozhodně v pořádku nebude,“ prohlásila.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist