https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-starych-televizi-vyrobi-ve-spanelsku-stavebni-material
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze starých televizí vyrobí ve Španělsku stavební materiál

5.5.2011 03:36 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
O využívání odpadu z vysloužilých televizorů a monitorů coby suroviny pro výrobu stavebních materiálů se snaží evropský projekt EcoVitrum, informuje server Ecologiaverde.com.
 

Projekt umožnil ve Valencii uvést do provozu unikátní recyklační linku schopnou přetvářet různé druhy skla z vyhozených televizí a klasických monitorů na stavební surovinu první jakosti.

Dosud se ve Španělsku při recyklaci elektrospotřebičů využívaly pouze jejich plastové a kovové součástky. Odteď bude možné recyklovat také jejich skleněné části, které budou po smíchání s cementem či pryskyřicí sloužit k výrobě keramických a izolačních materiálů.

V uplynulém roce 2010 se na dané lince ve Valencii zrecyklovalo více než 14 000 obrazovek. Látky poškozující životní prostředí v nich obsažené, jako olovo a fosfor, tak nyní tvoří součásti cementu, smaltů, obkladů a izolačních materiálů.

V únoru byl na valencijském veletrhu projekt EcoVitrum díky svému zaměření ohodnocen jako nejlepší novinka pro rok 2011.

Španělsko ročně vyprodukuje více než dvě stě tisíc tun elektroodpadu. Pro srovnání, v roce 2010 v rámci celé Evropy to bylo devět milionů tun. Hlavními důvody obnovy elektrospotřebičů jsou rychlý technologický pokrok, spojený s programovým zastaráváním přístrojů, a zlevňování nových technologií. Například u mobilních telefonů se odhaduje, že se mění každých devět až čtrnáct měsíců.

Podle zprávy Davida Sanze „Reciclaje del vidrio de los aparatos electrónicos“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 25. dubna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist