https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelena-architektura-v-ceske-republice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelená architektura v České republice

19.12.2008 16:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od konce října do poloviny listopadu proběhla v galerii Jaroslava Fragnera v Praze výstava Zelená architektura.cz (Green Architecture.cz). Návod na úsporné a ekologické stavění zde návštěvník nenašel, zato ukázku hodnotného, vkusného a účelového bydlení v harmonii s přírodou ano.
 

Výstava Zelená architektura.cz byla věnována „zeleným“ stavebním projektům v České republice. Mapovala projekty, jejichž hlavními hledisky byly šetrný přístup k přírodě a kvalitní architektonická řešení.

Symbióza s přírodou, snaha o minimální zásah do přirozeného reliéfu krajiny na pozadí energeticky úsporných řešení, to jsou některé prvky, které zde návštěvník mohl vidět. Mezi prezentovanými stavbami se mimo jiné vyskytovaly zatravněné plochy jako součást stavby, pečlivě zvážené zasazení stavby do terénu s ohledem na světové strany nebo tvar budovy, který kopíruje krajinu.

Kurátor výstavy Petr Kratochvíl k výstavě řekl: „Hledisko udržitelného rozvoje se ve světové architektuře stále výrazněji prosazuje jako důležité kritérium a vodítko architektonických návrhů. Nedávná mezinárodní konference v Praze „Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě“ ukazuje, že se toto povědomí začíná stále více prosazovat také u nás, což dokládá i vítězství takto koncipovaných staveb v posledních ročnících české Grand Prix architektů (Centrum ekologické výchovy Sluňákov mladého ateliéru Projektil, nová radlická Centrála ČSOB studia Josefa Pleskota AP ateliér). Zdá se však, že se v našich poměrech zatím větší pozornost věnuje technickým aspektům ekologicky šetrného stavění (materiály, způsoby vytápění, chlazení, apod.), méně příkladů však najdeme, kdy je toto ekologicko-technické hledisko v rovnováze s kvalitou celkového architektonického řešení, nebo dokonce je inspirací originální architektury.“

K výstavě vznikl katalog Zelená architektura.cz, který svými eseji doplnil geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy Václav Cílek.

Vystavovaných projektech je možné najít informace také na stránkách www.archiweb.cz.

Výstava Zelená architektura.cz (Green Architecture.cz) se uskutečnila jako součást širšího výstavního projektu. Další výstavy byly Mitchell Joachim/Architectural + Urban + Ecological Design v galerii Jaroslava Fragnera, Sluneční architektura v Rakousku (Solar Architecture in Austria) v Lapidáriu Betlémské kaple a Zumtobel group award Zumtobel Light Center v Praze. V rámci výstavy projektu proběhl cyklus přednášek se zahraničními architekty na různých místech v Praze.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist