https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelene-i-nadale-vede-liska-v-predsednictvu-bude-i-stropnicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelené nadále vede Liška, v předsednictvu bude i Stropnický

14.11.2010 21:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ondřej Liška pár minut po obhajobě postu předsedy na Sjezdu SZ 2010.
Ondřej Liška pár minut po obhajobě postu předsedy na Sjezdu SZ 2010.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
V Praze se o víkendu uskutečnil sjezd Strany zelených, kde mělo být v reakci na neúspěch v květnových volbách zvoleno nové vedení. Křeslo předsedy nakonec, i přes mnoho kritických hlasů, obhájil Ondřej Liška, prvním a druhým místopředsedou se stal Přemysl Rabas a Petra Kolínská. V předsednictvu zasedne také kritik strany Martin Stropnický.
 

Na post předsedy SZ kandidovalo pět zájemců: Ondřej Liška, Karel Helman, Martin Marek, Giuseppe Maiello a Ivana Kyselková. Bývalý ministr školství a stávající předseda strany Ondřej Liška před volbou přiznal, že si je vědom, že pro mnoho lidí představuje překážku k úspěchu. „Zde nehlasujete o tom, zda Ondřej Liška je vůdce vašich snů, ale o tom, zda mohu být svými zkušenostmi, myšlenkami a prací prospěšný,“ uvedl v projevu před volbou.

Liška zná své slabé stránky

Navzdory neúspěchu ve sněmovních volbách získal Ondřej Liška 125 hlasů ze 209 a post předsedy jasně obhájil. „I ta nejtvrdší slova, která jsem dnes o sobě slyšel, jsem velmi dobře poslouchal. Já je promyslím a pokusím se z nich udělat něco, co by nám všem pomohlo, abychom mohli za dva roky být hrdější na zelené a aby zelení byli úspěšnější. Znám své slabé stránky a nabízím vám ve prospěch Strany zelených ty silné. Prosím ostatní v předsednictvu, aby mi pomohli slabá místa vyrovnat,“ uvedl Ondřej Liška bezprostředně po zvolení.

Od řečnického stolku zamířil Ondřej Liška mezi novináře, které seznámil se svými plány: „Dva roky nebudou žádné volby a to je obrovská příležitost pro zelené, aby konečně udělali to, co měli za domácí úkol už dávno – vybudovali silnou nesoucí strukturu v regionech, dobře se starali o členskou základnu a aby se soustředili na vypilování argumentace, jak čelit bludům, které nás označují za ekoteroristy, přičemž my podporujeme modernizaci této země,“ řekl Liška a dodal: „Je to balík práce a budeme muset především pracovat, aniž bychom mohli čekat nějakou odměnu v podobě funkcí, zisku mandátů ve volbách nebo uznání.“

Znovu zvolený předseda má však ve straně několik odpůrců. Jeden z výrazných hlasů po změně zazněl od táborského Libora Nolče: „Kdo chceme, aby nás vedl? Jsou to lidé, kteří uspěli v komunálních volbách, anebo dále lidé, kteří jdou od prohry k prohře? Mám za to, že neúspěšní nás k vítězství nedovedou.“ Pražský David Palán vyjádřil politování, že Liškovi chybí silní protikandidáti.

Kolínská nebo Štěpánek? Rabas!

Složitější to měli zelení s volbou prvního místopředsedy. O něj nejdříve usilovala dvojce bývalých politiků z pražského magistrátu Petra Kolínská a Petr Štěpánek. V prvním kole chyběl Kolínské jediný hlas ke zvolení, nerozhodlo ani druhé kolo a měly být vyhlášeny nové volby. Kolínská se ale kandidatury vzdala ve prospěch Štěpánka. Na post stranické dvojky se ale přihlásila obchodní manažerka Ivana Fajnorová. V prvním kole získala o jeden hlas méně než Štěpánek a nerozhodlo ani druhé kolo.

Předseda Liška proto navrhl na pozici prvního místopředsedy úplně jiné jméno - Přemysla Rabase, který se dopoledne překvapivě vzdal své kandidatury do předsednictva. Bývalý poslanec za Stranu zelených Rabas kandidaturu přijal, zůstal jediným kandidátem a byl zvolen veřejným hlasováním (tzv. aklamací – tedy veřejnou volbou celého pléna, na rozdíl od běžného tajného hlasování, pozn. redakce). „Je nedůstojné volit aklamací a stejně tak je nedůstojné, že nemáme první místopředsedkyni ženu,“ komentoval volbu v rozpravě Matěj Stropnický.

Druhou místopředsedkyní byla zvolena Petra Kolínská, neuspěl historik Giuseppe Maiello. „Profiluje se, že předsednictvo je monobarevné, já odstupuji a nebudu dále kandidovat. Ondřej Liška dělá chybu, že skládá takové předsednictvo,“ pronesl Maiello po neúspěchu. Třetí místopředsedkyní byla zvolena Ivana Fajnorová.

„Je povinnost jít proti vládě“

„Myslím si, že toto předsednictvo je výrazem nálad i názorového rozložení ve Straně zelených," říká Ondřej Liška
„Myslím si, že toto předsednictvo je výrazem nálad i názorového rozložení ve Straně zelených," říká Ondřej Liška
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

Největší střety delegátů se odehrály při rozhodování o další členy předsednictva. Zejména ohledně dvou kandidátů – stávajícího člena předsednictva, divadelního kritika a moderátora Ladislava Vrchovského a herce a čerstvého zastupitele Prahy 3 za sdružení Žižkov (nejen) sobě Matěje Stropnického. Ten dosud v předsednictvu nebyl.

Například Jiří Janata Stropnického kritizoval, že nikdy nepodpořil kolektiv, kterého byl členem a řekl: „Není to týmový hráč.“ Matěj Stropnický reagoval: „Vždy jsem respektoval názor orgánu, jehož jsem byl členem.“ Prudká debata se strhla i o osobu Ladislava Vrchovského, kritika jeho předchozí činnosti podle několika členů již hraničila s osobními útoky. Pouze oni dva však byli zvoleni do předsednictva již v prvním kole. Druhé kolo rozhodlo, že je v předsednictvu doplní Ondřej Mirovský, odborník na monitoring životního prostředí a zastupitel na Praze 7.

„Myslím si, že ve Straně zelených jsou lidé, kteří se nebudou bát jít proti dnešní vládě. Já si dokonce myslím, že je to naše povinnost,“ prohlásil před volbou Vrchovský. Podle něj je Strana zelených v průzkumech často uváděna jako „ta druhá,“ tedy že lidé zelené považují za druhou nejlepší stranu. „Čím to je? Nemáme dostatečnou odvahu působit jako členové Strany zelených sebevědomě. Nesmíme mít strach a musíme se hlásit ke Straně zelených, jinak se neprosadíme,“ apeloval na delegáty, kteří zvítězili v komunálních volbách „inkognito“.

„Myslím si, že toto předsednictvo je výrazem nálad i názorového rozložení ve Straně zelených. Chci poděkovat všem, kteří kandidovali a i těm, kteří neuspěli. Prosím vás, nevzdávejte to, pracujte dál, všichni členové předsednictva jsou připraveni s vámi spolupracovat,“ prohlásil Ondřej Liška na pódiu, kde vedle něj stálo kompletní předsednictvo.

Celý sjezd, ve kterém došlo i na ruční vypisování volebních lístků kvůli rozbité tiskárně, skončil v neděli odpoledne. V půl třetí bylo přítomno 100 delegátů, zatímco pro usnášeníschopnost bylo nutné 111 delegátů. „V tuto chvíli sjezd končí, je to hodně smutné,“ uvedl předseda mandátové komise. K programovým otázkám, které byly na programu druhý den, se delegáti nakonec vůbec nedostali.


reklama

 
Martin Singr, hch

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist