https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-chteji-podporovat-male-zemedelce-dotacni-strop-by-zavedli-od-1000-ha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení chtějí podporovat malé zemědělce, dotační strop by zavedli od 1000 ha

18.9.2017 23:38 | PRAHA (ČTK)
Omezení přímých plateb podle velikosti zemědělské podniky by mělo být pro firmy s výměrou i menší než tisíc hektarů, myslí si předseda Strany zelených Stropnický.
Omezení přímých plateb podle velikosti zemědělské podniky by mělo být pro firmy s výměrou i menší než tisíc hektarů, myslí si předseda Strany zelených Stropnický.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Omezení přímých plateb podle velikosti zemědělské podniky by mělo být pro firmy s výměrou i menší než tisíc hektarů. Na tiskové konferenci to dnes řekl na dotaz ČTK předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Strana chce více podporovat malé zemědělce a omezit vliv zahraničních obchodních řetězců prostřednictvím možnosti alternativní distribuce potravin od zemědělců přímo ke konzumentům.
 

Současná vláda v září rozhodla, že bude při novém dotačním období po roce 2020 usilovat o to, aby peníze, o které by mohly přijít velké zemědělské podniky kvůli krácení přímých plateb po roce 2020, by měly zůstat k využití českému státu. Česká republika tzv. zastropování plateb odmítá, považuje je za diskriminační, a to i kvůli tomu, že jsou v ČR v průměru největší zemědělské podniky.

Podle Stropnického se v současnosti vede debata o krácení dotací od podniků od výměry 1250 ha, Zelení by ale podle něj šli i pod hranici tisíce hektarů. Průměrná velikost českého zemědělského podniku je 133 ha.

Stát nejčastěji argumentuje tím, že ve velkých podnicích je koncentrovaná živočišná výroba, bez které není možné například řádně nechemicky hnojit půdu.

Strana chce také více podpořit alternativní způsoby distribuce potravin, aby výrobci nemuseli řešit tlak obchodních řetězců. Kvůli tomuto tlaku je podle Zelených často více akcent na cenu než na kvalitu výrobce.

Největší zemědělskou firmou a největším příjemcem zemědělských dotací v Česku je holding Agrofert, který donedávna vlastnil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Agrofert obhospodařuje 103.000 hektarů polí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

19.9.2017 21:48
Přímé platby - zejména pak jednotné platby na plochu jsou bezúčelové dotace. Jsou vypláceny bez ohledu na to, jak se s půdou hospodaří.

Jistou změnou by mohl být tzv. greening, ale ten také není samospasitelný. Např. pěstování 3 plodin, které jsou požadovány diverzitu moc nezajistí (pšenice, řepka a kukuřice a máte splněno).
Taky 5% pro plochy využívané v ekologickém zájmu není moc (zvláště pokud mezi ně patří plochy z meziplodinami nebo oseté plodinami, které vážou dusík).

Ideální by bylo podpořit skutečnou diverzifikaci, podporovat nedostatkové plodiny, živočišnou výrobu, přispět sadařům. Také by bylo dobré zvýhodnit zemědělce, kteří část plochy využívají v ekologickém zájmu (např. stromořadí, meze, mokřady) nebo cíleně předchází erozi půdy.
Samozřejmostí by mělo být postupné ukončení dotování plodin na biopaliva.
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

25.9.2017 12:34 Reaguje na Jan Škrdla
Máte neprostou pravdu, současný dotační systém je cesta do pekel. Nejen dotace na biopaliva, ale ono i ty nesmyslné dotace na sečení jsou k ničemu. Jednak se seče moc brzo a pak opylovatelé nemají co jíst, dále není zajištěná návaznost na živočišnou výrobu, tedy sedlák poseče, seno nechá shnít na poli, nebo je dokonce odveze do spalovny a jde si pro dotace.
A ty dotace na sady, o tom radši nemluvit, asi víte jak to dopadlo, kde kdo začal dělat sad, nechal si vyplatit dotace a po uplynutí 5 let ho nechal zarůst a ležet ladem. Dotace jsou novodobé zlo.
Bohužel kdyby viděli naši dědové, jak nakládáme s půdou tak by nás ohli přes koleno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist